Kleine windmolens worden eindelijk toegestaan: ‘We willen graag faciliteren’

Foto: AEZ Wind

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er wordt al jaren over gepraat: het plaatsen van kleine windmolens als eigen energiebron. Binnenkort gaat dit ook echt gebeuren. De Alphense gemeenteraad zal voor de zomer de regels hiervoor vaststellen. Daarna kunnen vergunningen worden gegeven.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is tegen het plaatsen van hoge windturbines zoals deze langs de N11 staan. Kleine windmolens op boerenerven en op industrieterreinen wil de gemeente echter wel toestaan. Wethouder Gert van den Ham (D66) is al een paar jaar bezig met het precies uitzoeken onder welke voorwaarden dit kan én er is uitgebreid gesproken met de doelgroep: agrariërs en ondernemers.

‘Wij willen graag faciliteren’, zegt de wethouder van duurzaamheid. ‘Maar we wilden ook graag inspraak vanuit de doelgroep en de inwoners. Daarom was het een lang traject om tot goede regelgeving te komen.’ De regels gaan onder meer over de maximale hoogte, de plek op een erf, mogelijke overlast en veiligheid. Het college van burgemeester en wethouders is afgelopen week akkoord gegaan met het voorstel, dat nog voor de zomer door de raad moet worden vastgesteld.

Zes aanvragen

Er liggen al een tijdje zes aanvragen voor een kleine windmolen te wachten op een vergunning. Het gaat om agrarische bedrijven in het Spookverlaat tussen Alphen en Boskoop. ‘De eerste vergunning gaat naar het agrarische bedrijf Habben Jansen’, vertelt Van den Ham. ‘Daar wordt de eerste windmolen neergezet.’

Dit wordt een windmolen met een ashoogte van 15 meter en een schroef, met drie wieken, van 8 meter. De totale hoogte van de windmolen is 25 meter en dat is meteen de door de gemeente bepaalde maximaal toegestane hoogte op een erf.

Voor ondernemers op een bedrijventerrein is het plaatsen van een windmolen ook mogelijk. Deze mag volgens provinciaal beleid hoger zijn, namelijk maximaal 45 meter. Deze hogere molens zijn mogelijk op onder andere het ITC/PCT-terrein, Hoorn, Molenwetering en Schans.

Lees ook: Eindelijk groen licht: boer Wim krijgt na vijf jaar wachten een kleine windmolen