Boskoopse hovenier in klusprogramma: ‘Wij zijn klussers en geen acteurs’

BOSKOOP – Jouw zolder om laten bouwen tot een thuisbioscoop? Een touringcar veranderen in een tiny house? Arwin van der Dussen en Edwin van Grondelle, woonachtig in Boskoop en Waddinxveen, draaien hun handen er niet voor om. De twee vrienden zijn vanaf vrijdag 25 augustus bij Veronica te zien in het nieuwe televisieprogramma Klusklauwen.

‘Een stoer klusprogramma, anders dan VT wonen of Eigen Huis en Tuin’, zegt Edwin, oudste van de twee. Hoewel ze voor het eerst televisie maken, is klussen beide heren niet vreemd. Ed heeft een schilderklusbedrijf in Waddinxveen en Arwin een hoveniersbedrijf in Boskoop.

Twee malloten

De broer van Arwin, Richard van der Dussen, werkt bij Hornbach en heeft ook een rol in Klusklauwen. Hij levert de materialen en komt met klussen die de heren moeten uitvoeren voor het programma. 

Toen hem gevraagd werd of hij twee geschikte klussers kende, hoefde hij niet lang na te denken en benaderde hij Edwin en Arwin. Edwin snapt dat wel: ‘Ze zochten twee malloten en die hebben ze gevonden’. 

Klusklauwsausje

Een klusprogramma door mannen, voor mannen. Dat is het idee achter het programma. 'Gekkigheid maar wel met het klusklauwsausje eroverheen', aldus Ed. De mannen nemen in het programma geen blad voor de mond en schuwen de confrontatie niet.

Arwin is de creatieveling: 'De klussen die wij doen moeten haalbaar en betaalbaar zijn, maar ook anders dan normaal.’ Het samen klussen leidt in het programma tot de nodige discussies tussen de vrienden, maar ze komen er altijd uit. ‘Je krijgt bij ons wat je ziet, en wat je ziet is wat je krijgt.'

'Er is meer dan een laptop en een smartphone' 

'Onze enige voorwaarde om dit programma te maken was dat wij niks gescript willen hebben. Wij zijn klussers en geen acteurs. Het doel is dat wij mannen van de bank halen en aan het klussen krijgen’, vertelt Arwin. ‘Er is meer op deze wereld dan een laptop en smartphone’, vindt hij.

Ed zorgt voor de vrolijke noot en heeft het tijdens de opnames goed naar zijn zin gehad: 'Wij willen lol maken, een dag met ons is nooit saai. Ik denk dat dit ook goed te zien is in het programma'.

'In alles zit iets super tofs!'

Maar wat is nou de leukste klus? De mannen vinden het moeilijk om hier een goed antwoord op te geven. Arwin: 'Het is misschien erg cliché, maar elke klus had iets unieks. Zonder veel te verklappen mochten wij werken op een autosloop, aan een tiny house en een mancave. In alles zit iets super tofs.'

Het programma is vanaf deze vrijdag wekelijks te zien op Veronica en begint om 20.30 uur.