Kok van Brasserie Buuren niet meer welkom na ruzie, rechter bemoeit zich er nu zelfs mee

ALPHEN AAN DEN RIJN - De kok en de zakelijk leider van de prijswinnende Brasserie Buuren uit Alphen aan den Rijn glunderden in 2019 nog voor de camera toen ze de Gouden Pollepel hadden gewonnen, maar achter de schermen raakten de verhoudingen behoorlijk verzuurd. In de keuken waren de spanningen zo hoog opgelopen, dat de kok de toegang tot het restaurant werd geweigerd. De rechter moest er maandag aan te pas komen om ervoor te zorgen dat de samenwerking tussen beide horecamannen op nette manier wordt afgewikkeld. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Brasserie Buuren won de Gouden Pollepel meerdere keren. Dat is een prijs van de culinaire recensenten van het AD. Het succes verhinderde niet dat er conflicten ontstonden tussen kok Stefan Fortuin en zakelijk leider Sacha Veereschild, die allebei ook eigenaar zijn van de zaak. Eind mei vorig jaar werd het Fortuin te veel. Hij meldde zich ziek. In oktober 2022 wilde hij weer aan de slag, maar Veereschild liet hem niet meer achter het fornuis toe.

Dat had hij volgens de rechter nooit mogen doen. 'Mijnheer deed alsof hij de baas was, terwijl hij dat in werkelijkheid niet was', zegt de rechter maandag tijdens een kort geding over het gedrag van Veereschild. De spoedzaak is aangespannen door kok Stefan, die meent nog tienduizenden euro's van mede-eigenaar Veereschild tegoed te hebben. De advocaat van Sacha Veereschild bestrijdt dat. Er ligt al een overeenkomst tussen beide mannen. 'Meneer Fortuin heeft al centen in handen.'

Nieuwe afspraken

De rechter heeft kritiek op die overeenkomst. Daar zouden de inkomsten die Brasserie Buuren de afgelopen drie jaar heeft gemaakt te veel buiten gehouden zijn. Ze stuurt beide partijen de gang op om tot nieuwe afspraken te komen.

Na een half uur zijn beide partijen eruit. Kok Stefan Fortuin krijgt alsnog een vergoeding over de maanden dat hem de toegang tot het restaurant werd ontzegd. Ook betaalt Sacha Veereschild hem nog eens 18.000 euro extra, bovenop het geld dat hem in de eerdere overeenkomst al was beloofd. Kok Stefan is ondertussen wel klaar met het restaurantwezen. 'Na 35 jaar heb ik het er wel gezien.' Hij laat zich omscholen.