Uitreiking Thea Beckman Prijs 2023 in Archeon

Foto: De uitreiking van vorig jaar

ALPHEN AAN DEN RIJN - In het Archeon vindt aanstaande zaterdag de uitreiking plaats van de Thea Beckman Prijs 2023. De prijs wordt ieder jaar in het museumpark uitgereikt aan de schrijver van het beste historische jeugdboek.

Jaarlijks worden afwisselend boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. Dit jaar bekroont de jury boeken voor jongeren vanaf 12 jaar. In het voorjaar maakte de jury de longlist van dertien genomineerde boeken al bekend waarop aansluitend de shortlist volgde.

Genomineerden

De vijf genomineerde schrijvers en titels zijn: Els Beerten (De rest van ons leven), Lida Dijkstra (Schaduw van Toet), Jean-Claude van Rijckeghem (Onheilsdochter), Astrid Sy (Noem geen namen) en Anna Woltz (De Tunnel).

Van de vijf genomineerde titels zijn korte films gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Deze films worden tijdens de uitreiking getoond. De Schrijvers van de Ronde Tafel, een genootschap van historische kinderboekenschrijvers, zijn het gehele weekend in het Archeon aanwezig en lezen voor uit hun eigen werk.

De jonge Beckman

De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering)  Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury die de Jonge Beckman uitreikt. Dat is de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep van 14 jonge lezers uit het hele land heeft de boeken van de shortlist gelezen en maakte een eigen keuze voor de winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jonge lezers.

Uitreiking door de wethouder

Op zaterdag 16 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2023 als de Jonge Beckman 2023 uitgereikt. Wethouder Gert-Jan Schotanus van de Gemeente Alphen aan den Rijn, overhandigt de prijs aan de winnaar van de Thea Beckman Prijs.

De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt een certificaat en 1500 euro en de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt 1000 euro.