Gepubliceerd op 23 Juli 2019 om 9.41 uur

Deze week ‘code oranje’ vanwege extreme hitte, regio Alphen treft maatregelen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het KNMI heeft 'code oranje' afgegeven voor de komende dagen vanwege aanhoudende extreme hitte. Met uitzondering van het Waddengebied is in heel Nederland de waarschuwing voor 'extreem weer' van toepassing. Vanwege de aanhoudende hitte is het Nationaal Hitteplan van het RIVM van kracht.

Dinsdag liggen de maximumtemperaturen in een groot deel van het land tussen de 30 en 34 graden. Woensdag kan het 32 à 38 graden worden en donderdag tussen de 33 en 39 graden. 's Nachts koelt het maar langzaam af en de minimumtemperaturen liggen rond de 20 graden. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag.

Maatregelen

ProRail heeft aangekondigd extra voorzieningen te treffen om treinuitval te beperken. Vanwege de extreme hitte kan het voorkomen dat het spoor verbuigen. Op 30 juni 2006 ontspoorde een trein door spoorspatting op het traject tussen Leiden en Utrecht, ter hoogte van Zwammerdam. Vier passagiers raakten toen lichtgewond.

De jaarlijkse huttenbouw van speeltuinvereniging Kindervreugd is ingekort: de dagen eindigen om 13.00 uur in plaats van halverwege de middag. Een aantal middagactiviteiten is naar de ochtend verplaatst door de organisatie. De voedselbank deelt donderdag geen pakketten uit in Alphen en Boskoop.

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft de werktijden voor het personeel in de buitendienst aangepast vanwege de hitte. Provincie Zuid-Holland houdt bruggen nat. De verkoeling moet ervoor zorgen dat de stalen constructies niet te veel uitzetten en gaan klemmen.

Waterspektakel

Kinderen kunnen zich woensdag- (Benthuizen) en donderdagavond (Boskoop) laten natspuiten door de brandweer.

Lees ook: Extra maatregelen op het spoor vanwege verwachte hitte

advertentie
.
advertentie