‘Komst van verpleeghuis Rietveld heeft heel veel betekend’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Juist vanwege de lange wachtlijsten voor ouderenzorg is de komst van het Alphense verpleeghuis Rietveld heel belangrijk geweest. Dat zegt Lita Berkhout, voormalig bestuursvoorzitter van zorgaanbieder ActiVite in een afscheidsinterview met Studio Alphen en mediapartner Omroep West.

Rietveld opende in 2015 haar deuren aan de Zonnedauw in Kerk en Zanen. Daartegenover staat dat onder het bewind van Berkhout - die na 28 dienstjaren bij ActiVite twee weken terug met vervroegd pensioen ging - ook noodgedwongen een verzorgingshuis werd gesloten: Sint Joseph aan de Hoflaan.

'Dat heeft er alles mee te maken dat er van VWS (het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) minder verpleeghuizen mochten zijn', blikt Berkhout desgevraagd terug op het sluiten van Sint Joseph. 'Dan kies je toch het gebouw dat het minst modern is.'

‘Het gaat helemaal op in de buurt’

Des te belangrijker was volgens haar de opening van woonzorgcentrum Rietveld. Het biedt plaats aan 155 bewoners in de psychogeriatrie, waarbij de geestelijke vermogens van ouderen op hogere leeftijd achteruitgaan.

'Wat dat betekent? Heel veel, want de wachtlijst is heel groot. Wat ik het mooie vind, is dat Rietveld integraal deel uitmaakt van de buurt. Als er geen bordje met de naam bij staat, dan gaat het gewoon helemaal op in de buurt.'

Van oude naar nieuwe Rijnzate

Vrij recent is ook verpleeghuis Rijnzate weer opgeleverd op dezelfde plek als het vorige gebouw, aan de rand het Bospark. Daar kunnen 77 zogenoemde somatische bewoners (mensen met lichamelijke klachten) terecht.

Bovendien zijn er zeven plekken voor eerstelijnsverblijf (ELV), dat minimaal 24 uur en maximaal drie maanden kan duren. 'En wat ook wel leuk is, is dat er nog twee bewoners van het oude Rijnzate nu bijna weer op dezelfde plek zitten in het nieuwe Rijnzate', besluit Berkhout.

Hieronder is het interview met Lita Berkhout te beluisteren.