Koninklijke onderscheiding voor 77-jarig ‘fenomeen’ van Archeon

Foto: Hans Doderer (Archeon)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een Koninklijke onderscheiding voor Bert Paardekooper. 'Hij is een fenomeen in museumpark Archeon', stelt burgemeester Liesbeth Spies, die het lintje afgelopen weekend opspelde bij de 77-jarige Broeder Bert.

'Op 77-jarige leeftijd voert de heer Paardekooper zijn activiteiten nog altijd vol passie en toewijding uit. Met zijn inzet levert decoranus een zeer belangrijke bijdrage aan de kennisoverdracht van de geschiedenis aan de jaarlijks circa 340.000 bezoekers van het Archeon. Dat maakt dat de uitstraling van de verdiensten van de heer Paardekooper landelijk van aard is.'

Broeder Bert, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, is volgens Archeon een belangrijke grondlegger van het klooster in de Alphense toeristische trekpleister. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt tijdens het twintigjarige jubileumfeest van Pax et Bonum, de vrijwilligersvereniging van Archeon.

Sinds 1994 bestaat het klooster in Gravendam, het middeleeuwse stadje in Archeon. 'Franciscaner minderbroeders laten bezoekers voelen en ervaren hoe het kloosterleven in de middeleeuwen geweest kan zijn. Rond 1350 leefden deze minderbroeders in het centrum van Dordrecht, destijds een drukke en voorname handelsstad. De komst van de minderbroeders was een ware zegen voor de stad. Zij konden immers lezen en schrijven, onderhielden de tuin vol geneeskrachtige kruiden en verzorgden de zieken. Als reiziger vond je in het klooster een bed voor de nacht. Tijdens de feestdagen worden onder andere processies georganiseerd waar de bezoekers zelf aan meedoen', legt Archeon uit.

Lees ook: Alphense monorail naar Archeon had de eerste in Nederland moeten zijn, maar kwam er nooit