Koudekerksebrug in niet al te beste staat: ‘Verstandig om zwaar verkeer te vermijden’

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - De twee betonnen aanbruggen van de Koudekerksebrug zijn in niet al te beste staat. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Zuid-Holland, in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn. De situatie is volgens de gemeente niet dermate slecht dat er direct iets moet gebeuren, maar het is wel verstandig om zwaar verkeer op de brug zoveel mogelijk te vermijden. 

In 2024 vindt er groot onderhoud plaats aan de brug. Tot het zover is moet er wel al iets gaan gebeuren. De provincie zoekt op dit moment uit wat de mogelijkheden en kosten zijn van een tijdelijke hulpconstructie onder de twee aanbruggen, om ze zo extra te versterken. 'Een andere optie is om een aslast-beperking op de brug in te stellen. Dit zou betekenen dat vrachtauto's boven een bepaald gewicht geen gebruik mogen maken van de brug', meldt de gemeente.

Op basis van het onderzoek en na gesprekken met belanghebbenden moet de gemeente een besluit nemen. Dan moet duidelijk worden wat er gaat gebeuren om de brug tot aan het grote onderhoud in 2024 op een veilige manier te kunnen blijven gebruiken. Op dit moment gelden er nog geen maatregelen bij de brug.