Krankzinnig slot ARC - Argon, Racing kan zichzelf voor het hoofd slaan

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is de 90ste minuut. ARC leidt met 2-1 tegen Argon en Ian Refos, spits van de bezoekers, wordt de diepte in gestuurd. Racing-doelman Aaron Balk komt zijn doel uit, is eerder bij de bal, raakt de bal, maar doet dat met gestrekt been. Onbesuisd inkomen, oordeelt scheidsrechter Tijs Gommans. En dus een overtreding. En omdat de actie in het strafschopgebied was krijgt Argon een penalty. Balk incasseert zijn tweede gele kaart. ARC heeft al drie keer gewisseld. Veldspeler Stefan den Horder moet op doel. Refos staat achter de bal, schiet het speeltuig in de hoek. 2-2. ARC verspeelt volstrekt onnodig twee kostbare punten.

Het houdt de gemoederen nog lang flink bezig. Wel of geen onbesuisd inkomen? En is dat niet gewoon een indirecte vrije trap? 'Bij gevaarlijk spel is het een indirecte vrije trap. Dat is bijvoorbeeld als een speler zijn been te hoog heft. Maar de keeper gaat met tenminste één gestrekt been naar de bal toe en dan is het onbesuisd inkomen. Normaal een vrije trap, maar in dit geval een strafschop. En een gele kaart voor de keeper', legt Gommans na afloop uit. 'Als een situatie als deze op het middenveld gebeurt, vindt iedereen deze beslissing heel normaal. Nu gebeurt het vlak voor tijd, bij een 2-1 stand en in het strafschopgebied. Dan hoor je de mensen...'

Hoe dan ook, dat ARC het zover liet komen heeft de ploeg van trainer Mark Evers aan zichzelf te danken. Lionel Frederik schiet fraai vanuit de lucht - in een draai - de 1-0 binnen en Huib Oversloot beloont een rush met de 2-0. Daarna krijgt ARC tien honderd procent kansen. Maar alle tien gaan ze er niet in: van dichtbij vrij voor de goal hoog overschieten tot falen één-op-één met de keeper. Refos maakt in de 85ste minuut 2-1. Als Balk wil voorkomen dat Argon de bal snel meeneemt, krijgt hij zijn eerste gele kaart. En in blessuretijd scoort Argon de 2-2. Daan van Leeuwen krijgt in de slotminuut nog een goede kans op de 3-2, maar de sluitpost van Argon tikt de bal uit de hoek.

Scoreverloop ARC - Argon 2-2 (1-0): 1-0 Lionel Frederik, 2-0 Huib Oversloot, 2-1 Ian Refos, 2-2 Ian Refos (strafschop).

Hieronder kun je de interviews met Mark Evers, Aaron Balk en de scheidsrechter bekijken. De samenvatting, die ook drie dagen lang wordt uitgezonden op televisie door Studio Alphen, is uiterlijk maandagmiddag te zien.