Laatste mast voor nieuwe stroomsnelweg geplaatst in Hazerswoude-Dorp

Foto: TenneT

HAZERSWOUDE-DORP - Vrijdagochtend is de laatste van in totaal 151 nieuwe hoogspanningsmasten tussen Beverwijk en Bleiswijk geplaatst. De 74,5 meter hoge mast in Hazerswoude-Dorp maakt de route van de nieuwe stroomsnelweg in de Randstad compleet.

Netbeheerder Tennet is in 2014 gestart met de aanleg van de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding, de zogeheten Randstad 380kV Noordring. 'Deze 60 kilometer lange nieuwe hoogspanningsverbinding is niet alleen belangrijk voor de leveringszekerheid van elektriciteit in de Randstad, maar ook om de groene energie van de windparken op zee te transporteren', meldt Tennet.

Nu alle nieuwe masten zijn geplaatst worden de geleiders (stroomdraden, red.) in de masten gemonteerd en worden er diverse maatregelen getroffen om vogels te beschermen. De nieuwe stroomsnelweg wordt dit najaar in gebruik genomen.

Chroom-6

De oude vertrouwde hoogspanningsmasten moesten wijken voor de nieuwe wintrackmasten. Bij het afbreken van de masten moesten extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen, omdat de grondverf kleine hoeveelheden van de kankerverwekkende stof chroom-6 bevatte.