Landelijk onderzoek winkelcentra ook in Alphen aan den Rijn

Winkelcentrum De Aarhof Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Een grootschalig landelijk onderzoek voor winkelcentra moet een objectief en genuanceerd inzicht geven in de relatie tussen de bestedingen en vervoerswijzen van bezoekers. De gemeente Alphen aan den Rijn doet ook mee aan het onderzoek.

Vanaf vrijdag 1 oktober tot en met vrijdag 22 oktober worden onder andere op straat enquêtes gehouden onder bezoekers van het Stadshart. Daarnaast is er ook een vragenlijst. De gemeente hoopt hiermee nieuwe en objectieve inzichten te krijgen over wie het meeste besteedt. Bijvoorbeeld door fietsers en automobilisten die het centrum bezoeken te vergelijken. 

Wat staat er in de enquête?

De enquête gaat bijvoorbeeld over de reden van het bezoek, hoe vaak het centrum wordt bezocht, het vervoersmiddel, verblijfstijd in het centrum, uitgaven bij welk type winkels en het effect op het stimuleren van fietsen en ontmoedigen van autorijden.

Ongeveer twintig gemeenten doen mee, waaronder Oss, Oosterhout, Apeldoorn, Middelharnis en Venlo. Op deze manier wordt ook duidelijk of het centrum van Alphen aan den Rijn een landelijk of afwijkend beeld laat zien qua bezoekersgedrag. Het eindrapport wordt waarschijnlijk begin december uitgebracht.

De gemeente verloot vijf pakketten met streekproducten ter waarde van vijftig euro onder de respondenten.