Landstiteldroom AZC spat uiteen in kwartfinale: ‘Stonden er niet op moment dat het moest’

ALPHEN AAN DEN RIJN - AZC Alphen schrijft dit seizoen geen zeventiende waterpololandstitel aan het palmares toe. De kwartfinales van de play-offs blijken het eindstation te zijn dit eredivisiejaargang. Vrijdag verliest de ploeg van coaches Ron van der Wild en Yuri Szeles met 11-5 van De Zaan, zaterdag gaat de terugwedstrijd met 5-10 verloren.

In een hoek van het Alphense zwembad AquaRijn zitten de spelers en stafleden minutenlang na te praten met elkaar. Gesproken wordt over het teamgevoel dat ontbreekt in het water en het te veel bezig zijn met randzaken. Aan het begin van de derde periode krijgt AZC-doelman Dávid György rood voor schelden. Volgens de Hongaar, een vloek die naar hemzelf gericht is. Maar de scheidsrechters sturen hem het bad uit. Het blijkt het breekpunt in de wedstrijd te zijn.

'Ik heb het niet gehoord, maar als de scheidsrechter dat gehoord heeft en hij vindt dat dat gezegd is, is het zijn goed recht om rood te trekken', reageert Van der Wild na afloop. 'De keerzijde, denk ik dan: wij hebben het al moeilijk in die wedstrijd, laat die jongen liggen met zijn emotie en speel de wedstrijd uit.'

Topscorer in Griekenland

Tot tweemaal toe slechts vijf keer scoren in één wedstrijd, dat is niet des AZC's. De belangrijkste verklaring is de afwezigheid van aanvoerder en eredivisietopscorer Andreas Miralis. De Griek is in zijn geboorteland om zijn kind te laten dopen. Aanvankelijk zouden de play-offs om het landskampioenschap pas in het derde weekend van mei aanvangen, maar de eredivisieclubs besloten afgelopen week in meerderheid om de rustweekenden (1-2 mei en 8-9 mei) in te leveren en de strijd om het kampioenschap van Nederland te vervroegen.

'Wij zouden twee weken rust hebben en hij vroeg mij drie maanden geleden of hij het eerste weekje mocht missen om zijn familie bij elkaar te roepen. Natuurlijk is dat goed, om vol trots je zoon aan je familie te laten zien. Uit alle streken komen zijn familieleden naar Griekenland en dan wordt vorige week de competitie vervroegd. Ik vind het dan heel erg moeilijk om hem dan toch te verplichten om dit weekend te waterpoloën', verklaart Van der Wild.

'60 tot 65 procent van doelpunten'

Ook De Zaan erkent dat het ontbreken van Miralis het voor hen een stuk makkelijker maakt. 'Wij konden oranjeinternational Robin Lindhout vrij makkelijk vastleggen en altijd met een extra man naar hem toe zwemmen. AZC is gewend ook een topschutter op een tweede positie te hebben liggen. En als je die dan opeens mist in zo'n kwartfinale, scheelt dat enorm', meent Mick van den Bree. De speler van De Zaan was twee jaar geleden een halfjaar interim-coach bij AZC, toen hij stopte bij het Goudse DONK als speler.

'Andreas en Robin maken 60 tot 65 procent van de doelpunten voor AZC. Je kunt als tegenstander niet twee mensen op twee topschutters leggen. Dat kan wel op één topschutter, maar niet op twee', vervolgt Van der Wild. 'Nu liet De Zaan Laszlo Nagy meer vrijliggen, maar de keeper van De Zaan (oud-AZC-doelman Ted Huijsmans, red.) had een goede dag.' Dat beaamt Nagy zelf ook. 'Ik heb van ons team de meeste kansen gekregen. We konden de verdediging van De Zaan niet breken, De Zaan heeft terecht gewonnen.'

Zwaardere tegenstander

Al een aantal weken loopt het niet soepel bij AZC. Van de laatste vijf competitiewedstrijden wordt er slechts één gewonnen. Vooral het verlies van vorige week tegen Polar Bears blijkt een dure te zijn. Daardoor hebben de Alphenaren de derde plek in de eredivisie uit handen gegeven met als consequentie dat in de kwartfinale titelkandidaat De Zaan de tegenstander is in plaats van een zwakker geachte opponent.

'Afgelopen anderhalve maand is er steeds een punt waarop we de focus verliezen', stipt Nagy aan. 'Wij hebben onze topvorm niet kunnen brengen op de momenten dat het moest.' Na de landstitel in 2018 en de halve finale in 2019 is dit seizoen de kwartfinale het eindstation. 'Ik had echt het idee dat we voor de finale konden gaan. Als je dan in de kwartfinale wordt uitgeschakeld, vind ik dat heel erg.'

Periodestanden AZC Alphen - De Zaan 5-10: 1-2, 1-1, 1-4, 2-3. Doelpuntenmakers AZC: Robin Lindhout, Attila Kincses, Zoltàn Kelemen, Ezra de Zwaan, Sven Schoonderwoerd.