Leerlingen Scala College spelen Ken je mij?: ‘Komen best zware onderwerpen aan bod’

ALPHEN AAN DEN RIJN – Ken je mij? is de naam van de voorstelling die bovenbouwleerlingen van het Scala College op 13, 14 en 15 maart opvoeren in Theater Castellum. Iedereen kan het verschil maken, luidt de boodschap van de voorstelling.

De voorstelling volgt een achtkoppige vriendengroep op een middelbare school. De groep oogt erg hecht, maar de realiteit steekt anders in elkaar. De vrienden krijgen te maken met kleine voorvallen binnen de groep die echter door de buitenwereld niet worden opgemerkt. ‘De grote verhaallijn van de vriendengroep bestaat weer uit vier verschillende verhaallijnen’, legt producent Merel Bol uit in het radioprogramma PuurPodium.

Het verhaal van de vriendengroep biedt ook een kijkje in het puberbrein. ‘Problemen waar pubers mee te maken kunnen krijgen tijdens hun tijd op de middelbare school en in hun vrije tijd komen voorbij’, vult scholier Yari, die ook meespeelt in de voorstelling, aan. ‘Er komen inderdaad best wel zware onderwerpen aan bod; je eenzaam en buitengesloten voelen, zijn hier goede voorbeelden van’, aldus producent Bol. 

Herkenbare problemen

Ondanks dat er veel gerepeteerd wordt, is spanning te voelen bij de leerlingen die meespelen in het stuk, vertelt Bol. ‘Ik merk dat sommige leerlingen zelf ook wel met problemen worstelen die voorbijkomen in de voorstelling. Bovendien kunnen veel leerlingen zichzelf herkennen in de verschillende verhaallijnen, waardoor de emoties soms wat hoger kunnen oplopen.’

‘Aan de andere kant merk ik dat dit ook wel weer als fijn wordt ervaren’, gaat Bol verder. ‘Door zelf aan de slag te gaan met deze emoties kunnen eigen ervaringen hierin worden meegenomen. Om die emoties goed over te kunnen brengen, is je kwetsbaar opstellen belangrijk; dat is best wel spannend.’

Eyeopener

De overkoepelende boodschap van de voorstelling is uiteindelijk het allerbelangrijkste. ‘Als deze voorstelling de bezoekers de ogen doet openen, is dit project zeker geslaagd’, besluit Bol. Kaarten voor de voorstelling Ken je mij? zijn te bestellen via de website van Theater Castellum.