‘Leidingen in omgeving nieuwe bibliotheek stonden niet ingetekend’

Winkelcentrum De Aarhof Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De tegenvaller van 630.000 euro bij de bouw van de nieuwe bibliotheek in het centrum van Alphen aan den Rijn komt omdat gas-, water- en stroomleidingen niet op tekeningen stonden. Iets dat vaak gebeurt in Nederland. Veel leidingen en kabels blijken bij de aanleg nooit ingetekend te zijn.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders niet op de hoogte te zijn geweest van de aanwezigheid bij kabels.

Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn er zeven tijdelijke meterkasten geplaatst die de huidige winkels voorzien van gas, water en stroom. De tijdelijke maatregelen moeten omgezet worden naar permanente maatregelen. De kabels van netbeheer Liander moeten worden omgelegd en er zijn elf nieuwe meterkasten nodig.

Reservepost Cultuur

PvdA had schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de tegenvaller. Onder meer: waarom worden deze kosten betaald uit de reservepost Cultuur? Omdat de kosten niet te rekenen aan grondexploitatie en er in het verleden een reserve is gevormd voor kosten van het destijds beoogde cultuurgebouw.

Lees ook: Financiële tegenvaller bouw bibliotheek à 630.000 euro