Lek in watertransportleiding Alphen aan den Rijn verholpen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De kapotte watertransportleiding bij de Havixhorst in Alphen aan den Rijn is inmiddels gerepareerd. Dat meldt drinkwaterbedrijf Oasen. Maandagmiddag ontstond het lek door nog onbekende oorzaak, waarna zo'n 600 kuub water per uur wegstroomde.

Oasen legt uit dat aan het einde van maandagmiddag een melding binnenkwam over waterverlies rond distributiepompstation Den Hoorn. 'Dit station pompt het kraanwater door naar klanten in de regio van Alphen aan den Rijn', legt het drinkwaterbedrijf uit. 'De situatie was zorgelijk omdat we 600 kuub per uur kwijtraakten. Met dat tempo zouden we binnen enkele uren door de keldervoorraad heen zijn.'

De waterdruk in de regio werd hierop verlaagd, om het waterverlies te verkleinen en de waterkelders op niveau te houden.

Krater

Een oplettende voorbijganger liet het bedrijf weten dat er een krater was geslagen in een park bij de Havixhorst. Een flinke watertransportleiding bleek lek te zijn, waarna een gat in het wandelpad was ontstaan. Maandagavond is het gelukt om de leidingen in het gebied dicht te zetten.

Dinsdagochtend is begonnen met de herstelwerkzaamheden. Er moest grond worden weggegraven en water worden weggepompt. Uiteindelijk is een deel van de watertransportleiding verwijdert en vervangen.