‘Lichtpuntje zwaar getroffen sectoren Alphense economie nog ver weg’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het gaat net zo goed, of net zo slecht, met het bedrijfsleven in de gemeente Alphen aan den Rijn als twee maanden geleden. Dat zegt Joost Berkhout, directeur van Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA). EDBA is het platform dat het economische klimaat in de regio stimuleert. De sectoren die het in juni als gevolg van het coronavirus erg zwaar hadden, hebben dat nog steeds. En met de branches waarmee het goed ging, gaat het nog steeds goed.

'Met het oplopende aantal besmettingen moet je concluderen dat corona niet iets tijdelijks is, maar een langdurige stempel zal drukken op de lokale economie', aldus Berkhout. 'In de techniek- en bouwsector is alles doorgegaan. De food retail heeft een prima periode achter de rug. Maar de vooruitzichten voor de horeca-, non food-retail- en de reisbranche zijn somber of hoogst onzeker.' En dat geldt ook voor de cultuur- en evenementensector.

Het veranderende consumentengedrag is volgens Berkhout de belangrijkste oorzaak waardoor de horeca- en non food-retailsectoren het lastig blijven houden. 'Een groot deel van de bevolking is bang om ziek te worden. Een grote groep mijdt drukke plekken en winkelstraten.' Voor deze branches is het wachten op een vaccin, meent Berkhout. 'Een vaccin wordt normaal in een periode van zeven tot tien jaar ontwikkeld, nu hopen we op anderhalf tot twee jaar. Daar houden we ons aan vast.'

Ondernemers verwachten ontslagen

Hoeveel coronagerelateerde faillissementen er zijn geweest in de gemeente Alphen aan den Rijn, is nog niet bekend. Ook de cijfers over de opgelopen werkloosheid volgen later. Het college van burgemeester en wethouders treedt daar later over naar buiten. Volgens Berkhout, die de cijfers zelf ook niet kent, ligt het aantal faillissementen in Alphen relatief laag. Hij noemt de landelijke steunmaatregelen als belangrijkste houvast. De werkloosheid is met name onder jongeren gestegen, die hun (bij)baan in - bijvoorbeeld - de horeca zijn verloren.

EDBA heeft donderdag de uitkomsten van een nieuwe enquête onder lokale ondernemers gepresenteerd. De betrouwbaarheid van die rondvraag is minder dan de voorgaande twee onderzoeken, omdat het aantal respondenten lager ligt. En dat lijkt ermee te maken te hebben dat ondernemers het weer druk hebben en zich weer focussen op ondernemen, zegt Berkhout. Maar het beeld dat de enquête laat zien is dat ondernemers nog steeds verwachten personeel te zullen moeten ontslaan. Een prognose heeft EDBA niet.

Mobiliteitscentrum

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft een stimuleringsfonds in het leven geroepen voor ondernemers die als collectief een plan indienen om weer rendabel te worden in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Twee initiatieven zijn vooralsnog beloond: de recreatieve- en toeristische trekpleisters die dankzij nieuwe technieken onder meer rondleidingen willen gaan verzorgen, en dertig binnensportaccommodaties die na de zomervakantie een campagne starten om gezondheid en bewegen te stimuleren. Twee aanvragen zijn nog in behandeling. Van de beschikbare 300.000 euro is 50.000 euro verstrekt.

Twee maanden geleden werd bekendgemaakt dat Alphen een mobiliteitscentrum wil oprichten. Personeel kan op die manier tijdelijk bij een ander bedrijf worden ondergebracht, waarmee wordt voorkomen dat medewerkers worden ontslagen en een werkeloosheidsuitkering moeten aanvragen. Zodra de economie weer aantrekt, kan de werknemer weer terugkeren bij zijn werkgever. Dat mobiliteitscentrum is er nog niet. 'Dat is nog in de onderzoeksfase', legt Berkhout uit. 'Er zijn wettelijke belemmeringen waar een oplossing voor moet worden gevonden (Wet Keten Aansprakelijkheid) om te zorgen dat er voor initiatiefnemers en potentiele deelnemers geen onverhoedse risico's over het hoofd worden gezien.'