Louche bouwondernemer trakteert hoge Alphense ambtenaar op lunches en uitjes naar Ajax

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een overeenkomst gesloten met een 67-jarige man uit Bodegraven, die twee ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft omgekocht. De bouwondernemer geeft toe flinke sommen smeergeld te hebben betaald aan een een projectleider en de toezichthouder van de gemeente. In ruil voor zijn bekentenis hoeft de man van het OM niet naar de gevangenis. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Nicolaas van W. was eigenaar van een bouwonderneming. Hij zou de projectleider van de gemeente Alphen vanaf 2013 ruim zestigduizend euro aan smeergeld betaald hebben. Verder bekent de aannemer dat hij de aanleg van een nieuwe tuin, ter waarde van 128.000 euro, voor de ambtenaar heeft bekostigd. Verder trakteerde hij de man op lunches in een restaurant in Reeuwijk, uitjes naar wedstrijden van Ajax en betaalde hij een verjaardagsfeest van de vrouw van de gemeentelijke projectleider. 'Ik werd zelf niet eens uitgenodigd', zei de aannemer woensdag bij de rechtbank.

De projectleider ging over de aanbesteding van klussen bij de gemeente Alphen en zou ervoor hebben gezorgd dat hij informatie kreeg over de prijzen die andere aannemers vroegen. Vervolgens kon Van W. met de goedkoopste inschrijving komen en kreeg zijn bedrijf de klussen toebedeeld.

'Het is er langzaam ingeslopen'

De toezichthouder van de gemeente Alphen gaf hij maandelijks een contant bedrag van ongeveer vijftienhonderd euro in ruil voor klussen, aldus de aannemer. 'Dan gingen we even een bakkie koffie doen of een visje eten', vervolgde Van W. tegenover de rechtbank. In totaal zou er zo'n twintigduizend euro met de betalingen gemoeid zijn.

Ook gaf hij de gemeentelijke toezichthouder vierduizend Amerikaanse dollars voor een trip die hij ging maken naar de Verenigde Staten. 'Het is er langzaam ingeslopen. Ik had veel mensen in dienst en die wilde ik aan het werk houden.'

Schadeloosstelling van half miljoen euro

De officier van justitie meende dat de aannemer normaal gesproken een celstraf van twaalf maanden zou moeten uitzitten voor de omkooppraktijken, maar omdat de man 'schuldbewust' is, kiest het OM voor een deal. De officier van justitie eist in plaats daarvan alleen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 147.000 euro bij de rechtbank. De man belooft daarnaast de gemeente Alphen een schadeloosstelling van een half miljoen euro te betalen.

De rechtbank moet nu beslissen of ze meegaat in de deal van het OM. De uitspraak volgt op 8 maart. De twee verdachte ambtenaren van de gemeente Alphen willen volgens het Openbaar Ministerie niet meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek en zouden de verdachtmakingen ontkennen. Met hen maakt het OM daarom verder geen afspraken. Het is niet bekend wanneer zij voor de rechter verschijnen.