Man (20) aangehouden voor bankhelpdeskfraude dankzij alerte bewoonster in Hazerswoude-Rijndijk

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Een alerte bewoonster aan de Rijndijk in Hazerswoude-Rijndijk heeft maandag voorkomen dat ze slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude. Ze schakelde de politie in, die later een 20-jarige man uit Oostzaan aanhield.

Aan het begin van maandagavond belde een vrouw aan bij de woning, die zich voordeed als medewerkster van de Rabobank. Zij vertelde de vrouw dat er via een cyberaanval was geprobeerd om 1700 euro van haar bankrekening af te halen. 'De bewoonster moest via de telefoon de huidige pincode van de passen doorgeven en de pincode van de nieuwe passen inspreken', legt de politie uit. 

Daarna zou er een koerier langskomen om de oude passen op te halen. 'De nieuwe pinpassen zouden een dag later worden bezorgd. Door dit verhaal kreeg de vrouw zoveel argwaan dat zij direct de politie inschakelde.'

Koerier

Een half uur later meldde een man zich bij de woning. 'Hij vertelde dat hij pakketbezorger was en een pakket kwam ophalen. Hij noemde hierbij dezelfde naam en bezorgcode die de bewoonster via de telefoon van de onbekende vrouw te horen had gekregen', meldt de politie.

Terwijl de bewoonster de man aan de praat hield, arriveerden agenten bij de woning. De 20-jarige man uit Oostzaan is aangehouden op verdenking van oplichting en zit op dit moment nog steeds vast.

Zwarte Volkswagen Polo

Op het moment van de aanhouding zagen de agenten een zwarte Volkswagen Polo de Rijndijk uitrijden. 'De politie onderzoekt of dit voertuig iets te maken heeft met de oplichtingszaak.'

Getuigen die maandag 17 mei tussen 17.00 en 18.30 uur iets verdachts hebben gezien of de zwarte Volkswagen hebben zien rijden, worden verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan door te bellen naar het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

'Bank vraagt nooit om pincodes'

De politie benadrukt verder dat een bank nooit vraagt om beveiligingscodes, inloggegevens of pincodes. Ook wordt nooit gevraagd om een pinpas op te sturen of af te geven. 'Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is', aldus de politie.