Marjon Verkleij (CDA) tweede fractievoorzitter die afzwaait: ‘Politiek dichter bij mensen gekomen’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Aankomende maart verlaat CDA-fractievoorzitter Marjon Verkleij na twaalf jaar de gemeenteraad. Daarmee neemt een van de langstzittende partij-aanvoerders afscheid van de lokale politiek. 'Besturen zit helemaal niet in mijn bloed. Maar ik voel me wel als een spin in het web bij organiseren.'

Min of meer een beetje bij toeval komt Verkleij in de politiek terecht. De nu 62-jarige Alphense, boerin van beroep, volgt een cursus die meer vrouwen in de waterschappenpolitiek moet brengen. Omdat haar man lid is van CDA, besluit Verkleij om dat ook te worden. De partij sluit aan bij veel van haar idealen. 'Ik heb toen gesolliciteerd voor een plek in de gemeenteraad en ben met voorkeursstemmen op de lijst gekomen', herinnert Verkleij zich. 'Een vrouw op de lijst was in 2010 best nog wel lastig, maar ik ben er uiteindelijk als eerste vrouw opgezet.'

Ze doet één raadsperiode ervaring op naast toenmalig fractievoorzitter René Vrugt. Hij zwaait af en Verkleij wordt lijsttrekker. Onder haar leiding wordt CDA in 2013 bij de gemeentefusie de grootste partij tijdens de herindelingsverkiezingen. Ruim vier jaar later, bij de verkiezingen in 2018, komen de christendemocraten opnieuw in het college van burgemeester en wethouders.

'Nieuwe generatie kans hebben'

Terugkijkend op twaalf jaar gemeenteraad is Verkleij trots op haar ingediende moties die hebben geleid tot de duurzaamheidsagenda, Operatie Steenbreek en de kindergemeenteraad. 'De politiek stond in 2010 ver weg van de politiek. Tegenwoordig is er in de participatie wel wat veranderd. Dat wilde ik in de lokale politiek waarmaken', stelt Verkleij verder vast.

Hoe ze daar haar steentje aan heeft bijgedragen? 'Ik heb mijn best gedaan zo bereikbaar mogelijk te zijn en zo veel mogelijk bezoeken af te leggen. Nu is er een kentering. Mensen weten zelf heel goed wat participatie is en hoe ze bij de politiek terecht kunnen komen. Mensen hebben hun stem zelf gevonden.'

Naast Marjon Verkleij vertrekt nog een tweede fractievoorzitter na de gemeenteraadsverkiezingen uit de lokale politiek: Peter Bontekoe van Dorpen en Wijken Belangen. André de Jeu (Nieuw Elan), Anouk Noordermeer (VVD), Gert van den Ham (D66), Ernst-Jan Straver (PvdA), Wil Verschuur (Beter Alphen) en Hans van Kuijk (SGP) zijn gekozen tot lijsttrekker of voorgedragen door hun partijbestuur. René Driesen van GroenLinks wil raadslid blijven maar draagt het lijsttrekkers- en fractievoorzittersstokje op verzoek over - aan José Huls. Iris van de Kolk (SP), Caroline Blom (ChristenUnie) en Ank de Groot (RijnGouweLokaal) zouden lijsttrekker willen worden, maar hun partij heeft nog geen keuze naar buiten gebracht.

'Ik vind dat de nieuwe generatie een kans moet hebben', verklaart Verkleij haar vertrek. 'Je bent nooit klaar, er komt altijd weer iets anders. Ik vind dit een goed moment om het stokje over te dragen aan Jeroen.' Jeroen is Jeroen van Gool. CDA's huidige vicefractievoorzitter wordt lijsttrekker.

Nieuwe voorzitter Molenviergang

Marjon Verkleij zal niet helemaal verdwijnen van het maatschappelijke toneel. In december wordt ze voorgedragen als de nieuwe voorzitter van Stichting Molenviergang Aarlanderveen. Daarnaast blijft ze actief voor een wereldwijd netwerk dat ervoor moet zorgen dat meer vrouwen actief worden in bestuurslagen en maakt ze deel uit van een Europese groep voor plattelandssubsidies.

Hieronder is het radio-interview met Marjon Verkleij te beluisteren.