Maureen Koster ‘heel blij’ en ‘trots op’ twaalfde plek WK-finale

BOSKOOP - In haar eerste finale ooit op een wereldkampioenschap atletiek (outdoor) is Maureen Koster als twaalfde geëindigd. Bij het ingaan van de laatste ronde zat de 31-jarige Boskoopse zaterdagavond nog in de kopgroep, om uiteindelijk op de finishstreep vier atletes achter zich te laten.

'Ik ging met de zestiende kwalificatietijd de finale in. Ik dacht: alles wat ik kan pakken is mooi meegenomen', vertelde ze in Boedapest (Hongarije) tegenover de NOS. 'De opbouw van de race was goed. In de series ging ik helemaal stuk op de laatste honderd meter. Nu wist ik het zo in te delen dat ik op het laatste rechte eind nog wat overhad.'

In 15.00,78 kwam Koster over de streep op de 5000 meter. Het goud ging naar Faith Kipyegon (Kenia), die de Nederlandse Sifan Hassan naar het zilver verwees. De winnende tijd was 14.53,88.

Olympische Spelen

'Trots op mijn twaalfde plek' en 'heel blij met mijn seizoen' zijn woorden die Koster verder nog gebruikt. 'Als ik terugkijk naar waar ik anderhalf jaar geleden stond, toen ik overwoog om te stoppen, en waar ik nu sta is dat geweldig. Ik ben heel blij met mijn seizoen en alle credits naar mijn nieuwe coach Grete Koens die mij laat pieken als het moet.'

Het komende jaar gaat Maureen Koster zich voorbereiden op de Olympische Spelen, waar ze zich voor heeft gekwalificeerd. Volgend jaar augustus verschijnt de elfvoudig Nederlands kampioene namelijk aan de start in de Franse hoofdstad Parijs. Daar wil ze op de vijf kilometer haar grote droom najagen: een olympische finale lopen.

Lees ook: Maureen Koster plaatst zich voor eerst in carrière voor finale WK atletiek