Internationale Vrouwendag: gratis menstruatieproducten op mboRijnland

gratis menstruatieproducten op mboRijnland Foto: mboRijnland

ALPHEN AAN DEN RIJN - Geen enkel meisje of vrouw hoeft een school- of werkdag te missen, omdat zij ongesteld is en geen menstruatieproducten bij de hand heeft, vindt ook mboRijnland. Daarom biedt zij vanaf woensdag, op Internationale Vrouwendag, gratis menstruatieproducten aan op alle locaties.

Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de vrouwen minstens eens per cyclus geen menstruatieproducten op zak heeft. Daarnaast blijkt dat 23 procent van de jongeren weleens spijbelt tijdens de maandelijkse periode, omdat ze geen menstruatieproducten tot hun beschikking hebben.

mboRijnland brengt hier verandering in door menstruatieproducten gratis aan te bieden. Vanaf woensdag hangen in een of meerdere toiletten dispensers met producten. Bovendien bevinden zich vanaf deze maand in elk pand kastjes met menstruatieproducten om mee te nemen. Deze zijn herkenbaar door de paarse vlindersticker, het logo van het Armoedefonds, met wie mboRijnland een samenwerking heeft.

José Nijhuis, initiatiefnemer op mboRijnland: 'Wij vinden dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen en dat niemand een dag of een paar uur school hoeft te missen, omdat zij ongesteld is. Bovendien vinden we dat menstruatieproducten, net als zeep en toiletpapier, voor iedereen beschikbaar moeten zijn in onze toiletten. De helft van onze bevolking is tenslotte elke maand ongesteld. De normaalste zaak van de wereld.'

Menstruatiearmoede

Met de huidige inflatie stijgen de prijzen in de winkel, ook die van menstruatieproducten. 'Het is natuurlijk fijn dat we hierin een helpende hand kunnen bieden. We zien bij ons op school ook dat studenten menstruatieproducten soms niet kunnen betalen. Maar ook als er geen inflatie was, vinden we dat iedereen binnen mboRijnland gratis moeten kunnen beschikken over tampons en maandverband.'

Op alle locaties van mboRijnland hangt in één of meer toiletgroepen een automaat waaruit leerlingen en medewerkers tampons en maandverband kunnen halen. Aan de buitenzijde van het toilet hangt een sticker die duidelijk maakt dat hier een automaat aanwezig is. Daarnaast hangen er kastjes met producten elders in het pand, vaak bij de entree van het gebouw. Studenten en medewerkers kunnen menstruatiemateriaal gratis meenemen voor gebruik.