Meerderheid gemeenteraad wil dat kinderboerderij Bospark openblijft

Kinderboerderij Bospark Foto: Michel Looyenstein

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het plan van wethouder Leo Maat (GroenLinks) om de kinderboerderij in het Alphense Bospark af te stoten en daar een hertenkamp van te maken, lijkt de prullenbak in te kunnen. Er is geen meerderheid in de gemeenteraad voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Dat bleek dinsdagavond tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis waar betrokkenen de mogelijkheid kregen om in te spreken tijdens een commissievergadering.

De kinderboerderij in het Bospark moet openblijven en een kinderboerderij blijven. De benodigde financiering à 75.000 euro moet op welke wijze dan ook gevonden worden. '75.000 euro op een begroting van 300 miljoen euro moet je altijd kunnen vinden', stellen onder meer raadsleden Robert Blom (Nieuw Elan) en Henk Goes (PvdA). Dat vinden ook andere coalitie- en oppositiepartijen. Waaronder ook de GroenLinks-fractie zelf. 'Al zijn wij ons ervan bewust dat er nog veel andere belangrijke zaken zijn waar geld voor nodig is', reageert René Driesen.

In navolging van de cultuurvisie lijkt dit het tweede voorstel van wethouder Maat deze maand te zijn, dat niet op een meerderheid van de gemeenteraad kan rekenen.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met Robert Blom (Nieuw Elan), Jan de Groot (RijnGouweLokaal), Harre van der Nat (SP) en Henk Goes (PvdA).

'Na deze avond begin ik iets meer vertrouwen te krijgen is een goede uitkomst', zegt Wim Roest, voorzitter van Stichting Alphense Kinderboerderijen. De organisatie heeft 75.000 euro extra nodig om rond te komen. 'Ik heb wel de verwachting en hoop dat het goedkomt. Ik hoor heel veel positieve berichten van raadsleden. Ze vinden het een slecht voorstel en een slechte visie van de wethouder.'

De gemeente Alphen telt drie kinderboerderijen, twee in Alphen aan den Rijn en één in Boskoop. Zegersloot is de grootste Alphense kinderboerderij, Bospark volgt. 'Bospark heeft een hele belangrijke functie. Ga eens op zondagmiddag kijken en je verbaast je over de drukte. Ook voor de bewoners van Rijnzate is het mooi als ze weer naar de kinderboerderij kunnen.' De gemeenteraad neemt eind juni een officieel besluit over wel of geen aanvullende subsidie.

Hieronder kun je het radio-interview met kinderboerderijvoorzitter Wim Roest beluisteren.