Mensen in bijstand krijgen vrijstelling van giften tot 1200 euro

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie in de gemeente Alphen aan den Rijn woont en in de bijstand zit, krijgt een vrijstelling van giften tot 1200 euro. De gemeenteraad heeft dat tijdens de gemeenteraadsvergadering unaniem besloten na een door de SP ingediende motie.

'In de gemeente Wijdemeren moest een moeder in de bijstand 7000 euro terugbetalen, omdat ze iedere week van haar eigen moeder een tasje met boodschappen kreeg. Dat mocht niet. Eten valt in de huidige wet onder de bijstandsnorm. Dus als je een tasje met boodschappen krijgt, dan wordt dat gekort op je uitkering. Dat vinden wij echt niet kunnen', stelt raadslid Iris van de Kolk.

1200 euro heeft volgens Van de Kolk ongeveer de waarde van een tas boodschappen per week en af en toe een cadeau voor een kind. 'Maar we willen ook maatwerk leveren, voor als je net iets meer krijgt. Bijvoorbeeld als je ter waarde van 1300 euro ontvangt, maar dat goed kan verantwoorden.'

Stemming gemeenteraad

Voor (38): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), Beter Alphen (1), SGP (1), RijnGouweLokaal (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (0): -

(38 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Hieronder is het radio-interview met raadslid Iris van de Kolk te beluisteren.