Mensen krijgen per ongeluk dubbele dosis AstraZeneca: ‘Ze hebben wel vier keer excuses aangeboden’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zo'n 150 mensen zijn per ongeluk ingeënt met een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin. Dat gebeurde vrijdag in zalencentrum De Bron, waar patiënten van Huisartsenpraktijk Prelude werden gevaccineerd.

Hoewel een dubbele dosis niet schadelijk is volgens het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap, kan de prikplek wel pijnlijker zijn. De gevaccineerden zijn gebeld en hebben het advies gekregen om eventuele bijwerkingen direct te melden bij instanties.

'Het is wel slordig', zegt één van de mensen die een dubbele dosis vaccin heeft gekregen tegen Studio Alphen. 'Maar naderhand hebben ze het wel netjes gedaan, ze hebben wel vier keer excuses aangeboden.' Volgens deze persoon, die anoniem wil blijven, is er overleg geweest met het RIVM. Die heeft laten weten dat de dubbele dosis geen kwaad kan. 'Maar eventuele bijwerkingen dienen we wel te melden.'

Een dubbele dosis vaccin tijdens een eerste prik, houdt niet in dat een tweede prik met het vaccin niet gezet hoeft te worden. 'Ik dacht even dat ik nu niet meer voor een tweede prik hoef, maar dat moet toch. Die staat in juni gepland.'

Opnieuw pauze voor AstraZeneca

Mensen jonger dan zestig jaar worden de komende dagen uit voorzorg niet gevaccineerd met AstraZeneca. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. 'Directe aanleiding voor het besluit zijn nieuwe meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin', meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het gaat om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. 'Soortgelijke meldingen kwamen eerder ook uit andere EU-landen.' Geplande afspraken voor mensen onder de zestig jaar worden afgezegd.

De Jonge heeft het besluit genomen in afwachtig van een nader oordeel van het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees Medicijnagenstchap (EMA). Naar verwachting komt PRAC woensdag met meer informatie, waarna het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een nieuwe afweging maakt. 

Andere afspraken ook geannuleerd

GGD Hollands Midden heeft inmiddels besloten om ook alle andere afspraken voor het AstraZeneca-vaccin te annuleren. 'Er stonden in de leeftijdsgroep boven de zestig jaar landelijk nog 700 mensen ingepland, maar die zijn afgezegd om verspilling van vaccins tegen te gaan. Die mensen zouden de komende dagen verspreid over zeventig tot tachtig locaties langskomen. Dat betekent één tot vijf per plek per dag. Aangezien we tien, elf of twaalf prikken uit een flesje halen, zou dat tot verspilling leiden. Daarom zijn ook die afspraken afgezegd', legt de GGD uit.

In de regio Hollands Midden stonden in totaal 601 vaccinatieafspraken met AstraZeneca ingepland. Deze komen allemaal te vervallen. 'Zorgmedewerkers kunnen geen afspraak inplannen voor een ander vaccin.'

Lees ook: Bericht over openstaande vaccinatieafspraken in Alphen leidt tot veel verbazing