Metamorfose Aarhof stap dichterbij, gemeenteraad akkoord met bouw tot 61 meter hoge woontorens

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad zet het sein voorlopig op groen om twee woontorens te bouwen rond winkelcentrum De Aarhof. Respectievelijk 61 (zeventien verdiepingen) en 43 meter (elf verdiepingen) hoog worden de beoogde eyecatchers van het Alphense stadshart. Het betekent nog niet dat de bouw definitief doorgaat.

Binnen nu en twee jaar moet het nu geaccordeerde schetsontwerp worden omgezet in een 'voorlopig ontwerp' en aansluitend een 'definitief ontwerp'. Tot slot moet nog het nieuwe bestemmingsplan worden vastgesteld. Pas als dat gebeurd is, en eventuele aansluitende juridische procedures zijn doorlopen, kan de nieuwbouw en renovatie starten.

Het grootste struikelblok is vooralsnog de bouw van een bijbehorende parkeergarage. Ook daar zou de gemeenteraad donderdag ook een besluit over nemen, maar dat is uitgesteld naar de eerstvolgende raadsvergadering. In de tussentijd worden gemeenteraadsleden tijdens een besloten vergadering bijgepraat over de financiële gevolgen.

Twee plannen

Op tafel liggen twee plannen: dat van de eigenaar van De Aarhof (onthuld in oktober van het vorig jaar) en dat van twee omwonenden die in het dagelijks leven vastgoedondernemer zijn (vorige week ingediend). Maar geen van beide initiatieven kan rekenen op een meerderheid. Het is negentien om negentien, waar twintig zetels nodig zijn voor het overwicht. Die twintigste zetel is in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering tegen beide plannen.

In het plan van HAL Holding, de eigenaar van De Aarhof, is plek voor 324 appartementen in de woontorens. Geen sociale woningbouw, wel 45 procent aan middensegment-woningen. De rest valt ten prooi aan de duurdere sector. De binnen- en de buitenkant van De Aafhof wordt verbouwd, maar de gemeente is wel verplicht om een nieuw te bouwen parkeergarage aan te kopen. Kosten: 5,5 miljoen euro, plus 2 miljoen euro aan kosten om het dak te vergroenen. Wie de auto parkeert, mag dat de eerste anderhalf uur gratis doen.

Lees meer: Dit zijn de impressies van De Aarhof ná de grote metamorfose die HAL Holding en wethouder Van As voor ogen hebben

Twee bewoners van de Aarkade hebben stichting De Stem van Alphen opgericht. Een door hun opgezette petitie met ruim 1100 handtekeningen is overhandigd aan de gemeenteraad. Alle ondertekenaars zijn tegen het HAL-plan. In het door De Stem gemaakte alternatief staan geen woontorens ingetekend, maar wordt maximaal vijf verdiepingen hoog gebouwd. 213 woningen: studio's, appartementen en groeiwoningen. Er hoeft geen parkeergarage gebouwd te worden. De buitenkant van De Aarhof ondergaat een metamorfose, de binnenkant niet.

Lees meer: Zo ziet het alternatieve plan van De Stem van Alphen eruit: ruim 200 woningen maar geen woontorens

Het vorige week ingestuurde plan van De Stem van Alphen is donderdag van tafel geveegd tijdens de raadsvergadering. Deze stichting is voor het overgrote deel van de gemeenteraad geen partij omdat De Stem van Alphen geen eigendommen heeft in De Aarhof.

Amendement

Een op initiatief van ChristenUnie ingediend amendement (mede ingediend door PvdA, GroenLinks, VVD en Dorpen en Wijken Belangen, red.) op het oorspronkelijke plan van de De Aarhof-eigenaar, heeft de handen wel op elkaar gekregen. Daarin staat dat wél besloten wordt over de bouwhoogte, maar niet over de parkeergarage.

In het amendement, een formele wijziging op het voorliggende besluit, staat opgenomen dat de hoge woontorens er mogen komen, maar dat over de type woningen nog een hartig woordje gesproken gaat worden. Een deel van de gemeenteraad wil weldegelijk sociale woningbouw in de nieuwe woontorens. Ook moet een participatietraject worden gestart.

Parkeergarage

Het belangrijkste onderdeel in het amendement is aanvankelijk de nieuwe parkeergarage. Juist die parkeergarage zorgt ervoor dat een meerderheid voor het oorspronkelijke plan van HAL Holding ontbreekt. Na een debat met wethouder Gerard van As (Nieuw Elan), die verantwoordelijk is voor het stadshart, is dat punt geparkeerd tot de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering.

Het merendeel van de raadsleden ziet het niet zitten dat de gemeente een - in hun ogen - dure, en na oplevering ook nog eens verliesgevende, parkeergarage verplicht moet kopen. De raad wil dat de gemeente kan controleren dat de parkeergarage daadwerkelijk tegen kostprijs aangekocht wordt en dat de exploitatie van de parkeergarage 'kostenneutraal' zal zijn.

'Inwoners krijgen rekening gepresenteerd'

'De financiële gevolgen zijn lang niet duidelijk. Pas als dit soort basisdetails duidelijk zijn, kunnen we een besluit nemen', meent raadslid Ernst-Jan Straver (PvdA). 'Wij willen geen exploitatie die verliesgevend is', voegt Michel du Chatinier van ChristenUnie toe.

'De exploitatie is structureel negatief. Onze inwoners krijgen de rekening gepresenteerd', zegt VVD'er Bas van Polanen. Daarnaast vreest GroenLinks-raadslid Marijke Kottenhagen dat de parkeerinkomsten in de toekomst verder zullen afnemen als het aantal deelauto's gaat toenemen.

Stemming gemeenteraad

Voor (30): Nieuw Elan (9), VVD (6), GroenLinks (5), CDA (4), PvdA (2), ChristenUnie (2), SGP (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (7): D66 (3), SP (2), Beter Alphen (1), RijnGouweLokaal (1).

(37 van de 39 raadsleden waren aanwezig)