Miljoenentekort gemeente Alphen op huishoudelijke hulp en zorgondersteuning

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het tekort om de huishoudelijke hulp en zorgondersteuning te financieren loopt volgend jaar voor de gemeente Alphen op naar 4,3 miljoen euro. In 2024 is het tekort zelfs 10,3 miljoen euro. Dat heeft wethouder Han de Jager (CDA) bekendgemaakt.

De toenemende vergrijzing noemt De Jager als belangrijke oorzaak voor het miljoenentekort. Het aantal 75-plussers in de gemeente Alphen stijgt in de komende vier jaar naar verwachting met zo'n 20 procent. Het is rijksbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dat betekent extra zorgkosten voor de gemeente, zoals de aanschaf van rolstoelen en het geschikt maken van woningen voor ouderen.

Verder zijn meer mensen gebruik gaan maken van Wmo-voorzieningen (Wet Maatschappelijke ondersteuning) als huishoudelijke hulp. Dat komt volgens De Jager doordat het sinds vorig jaar aantrekkelijker is om een zorgaanvraag te doen, omdat alle inwoners tegenwoordig één vast bedrag per maand (19 euro, red.) betalen in plaats van een tarief afhankelijk van hun inkomen.

Tarieven omhoog

Dat Alphen vergrijst en dat de vraag voor thuishulp zou toenemen dankzij de nieuwe aantrekkelijke regeling, is al jaren bekend. Het probleem komt nu aan het licht doordat de contracten met de zorgaanbieders per 1 januari 2021 aflopen. En dus is dit het moment om alle zorguitgaven opnieuw onder de loep te nemen.

'We moeten rekening houden met indexeringen, de tarieven en salarissen in de zorg zijn omhoog gegaan. Dus voordat we gaan aanbesteden moet je een poging wagen om te berekenen wat het gaat kosten en welke kwaliteit we willen. Op basis daarvan zijn we tot de conclusie gekomen dat we fors meer willen uitgeven', aldus De Jager.

Preventie

Het benodigde geld moet uit de algemene reserves van de gemeente Alphen komen, stelt wethouder De Jager voor. Donderdagavond werd tijdens de commissievergadering duidelijk dat de gemeenteraad (nagenoeg) unaniem zal instemmen.

Een deel van het extra geld wil De Jager steken in preventie. Volgens de wethouder zorgen voorlichting over een gezonde leefstijl op lange termijn voor lagere zorgkosten.