Minister Grapperhaus op matje geroepen voor schadevergoeding Ridderhofdrama

Foto: NOS

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ruim anderhalf jaar nadat de Hoge Raad besloot dat slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn recht hebben op een schadevergoeding, zijn circa twintig van de 130 zaken afgerond. Veel te weinig, vindt Tweede Kamerlid Caroline van der Plas. De fractievoorzitter van BoerBurgerBeweging heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid om opheldering gevraagd.

Via schriftelijke vragen wil Van der Plas weten waarom 'het kabinet in een paar dagen miljarden kan vrijmaken voor KLM maar niet in staat is om in de tien jaar nadat Tristan van der Vlis een bloedbad aanrichtte, waarvoor de politie aansprakelijk is gesteld, meer dan 19 van de minimaal 129 slachtoffers te helpen via het uitkeren van een schadevergoeding'.

Grapperhaus moet verder antwoord geven op vragen als of hij op de hoogte is van 'de geluiden die er zijn over oneerlijke en zeer grievende vragen van experts die de al zeer getraumatiseerde mensen van hun stuk brengen'. Ook moet de minister aangeven wat hij eraan gaat doen om het uitbetalingsproces te versnellen en wanneer iedereen zijn of haar geld ontvangen heeft.

Lees ook: Slachtoffers Ridderhofdrama opgelucht: 'Eindelijk gerechtigheid'