Gepubliceerd op 13 Januari 2020 om 20.19 uur

Mogelijk opnieuw extra raadsvergadering over positie burgemeester Spies

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad moet mogelijk opnieuw in een extra vergadering bijeen komen om te debatteren over de positie van burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Dat willen SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen.

Aanleiding is het opnieuw aan de kaak stellen van de neveninkomsten van Spies in AD Groene Hart. De krant plaatst wederom vraagtekens bij Spies' bewering dat zij niet van de betalingsregeling, opgenomen in de lokale gedragscode, geweten heeft. Zo zou de burgemeester in 2016 een brief verstuurd hebben waarin ze verwijst naar de betalingsregeling in de gedragscode. Daarnaast zou Spies in april 2019 hebben besloten dat de gedragscode verouderd is en vernieuwd moet worden.

Onderzoeksbureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente, red.) moet de kwestie gaan onderzoeken, vinden de oppositiepartijen. De beoogde datum voor de extra raadsvergadering is woensdag 22 januari. Of het extra debat er komt, moet spoedig bekend worden.

Moreel appèl

Tijdens de vorige extra gemeenteraadsvergadering over de positie van Spies, eind november, besloot de gemeenteraad dat ze haar niet-afgedragen neveninkomsten niet alsnog hoeft af te dragen aan de gemeentekas. Omdat de lokale gedragscode juridisch niet stand houdt was daarvoor de belangrijkste reden. Ook werd destijds besloten om de gedragscode aan te passen.

'Je komt als persoon in opspraak omdat je één deel van de code die wij in Alphen aan den Rijn hebben, niet kende. Dat was een fout. Tegelijkertijd ben je ervan overtuigd dat je je keurig netjes aan de wet hebt gehouden', vertelde Spies eind december in een interview met Studio Alphen. 'Zo'n aanval op je persoon, dat heeft mij diep geraakt.'

Ondanks het besluit van de gemeenteraad dat Spies niet extra hoeft af te dragen, deden sommige politieke partijen alsnog een moreel appèl op haar om toch een financiële geste te doen. Maar dat doet de burgemeester niet. 'Natuurlijk heb ik daar over nagedacht. Wat heel veel mensen niet lijken te weten, is dat het lijkt alsof ik niks heb afgedragen. Maar ik heb conform de wettelijke regeling een substantieel deel van die neveninkomsten afgedragen', vertelde Spies.

Integriteitsonderzoek

SP, Rijn Gouwe Lokaal en Beter Alphen willen daarnaast ook een integriteitsonderzoek naar het gehele college van burgemeester en wethouders. BING zou volgens hen ook dit onderzoek moeten uitvoeren.

Lees ook: Burgemeester Spies reageert voor het eerst op kwestie neveninkomsten

advertentie
 
advertentie