Molukse gemeenschap in Alphen ontvangt certificaat immaterieel erfgoed

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn heeft een gemeentelijk certificaat voor immaterieel erfgoed ontvangen. Wethouder Anouk Noordermeer (VVD) overhandigde het certificaat vrijdag.

Vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap hebben eerder om deze erkenning gevraagd voor het erfgoed Ertoni Mahai. Volgens de gemeenschap ligt de bijzondere waarde hiervan onder andere in de verbondenheid, tradities en cultuur.

'Deze cultuur willen ze graag behouden en doorgeven aan jongere generaties. De gemeentelijke erkenning is hierbij voor hen een belangrijke stap', aldus de gemeente in een bericht.

Zelf een aanvraag doen

Sinds 2018 is het mogelijk om immaterieel erfgoed door de gemeente te laten erkennen en op te laten nemen in het gemeentelijk erfgoedregister. Naast materiële vormen van erfgoed, zoals monumenten en dorpsgezichten, is het daarmee mogelijk om erkenning te krijgen voor volksfeesten, tradities, rituelen, oude ambachten en gebruiken. Gemeenschappen of beoefenaars kunnen zelf een aanvraag doen voor de erkenning van immaterieel erfgoed.