Monumentale boerderij Lagewaard in Koudekerk wordt uitgebreid met bed & breakfast

Foto: Jeron Groeneveld

KOUDEKERK - Een monumentale boerderij aan de Lagewaard wordt uitgebreid. Het rijksmonument wordt een normale woning. Het is nu een agrarische woning. In de wagenschuren komt een tweede woning en een bed & breakfast. 

Het nieuwe bestemmingsplan Lagewaard gaat om herinrichting op de grond van één boerderij. In het bestemmingsplan Lagewaard 22a, 24, 25 en 25a wordt onder meer geregeld dat er 700 m2 aan oude agrarische gebouwen wordt gesloopt. Hiervoor in de plaats komt een woning in de cultuurhistorische wagenschuur, een bed & breakfast in een tweede cultuurhistorische wagenschuur en een overdekt terras in de hooiberg.

Daarnaast wordt een deeltijd boerenbedrijf gehouden, dit betekent dat de eigenaar een klein bedrijf heeft en daarnaast een andere baan. Ook mogen er vijf hobbypaarden worden gestald.

Buren

Er zijn wel uitdagingen met ‘de buren’. Omdat ook zij een woning op eigen terrein willen bouwen, zal wethouder Gerard van As een gesprek met beiden aangaan. Het is raar als deze buren bij de Raad van State eindigen.

Over het bestemmingsplan Lagewaard Koudekerk is op dinsdag 9 juli in een raadscommissievergadering gepraat. Het staat voor 11 juli op de agenda van de Alphense gemeenteraad als hamerstuk. Er wordt dan niet meer over gesproken.

Lees ook: Voorlopig nog geen nieuwe woningen in Koudekerk