Na één week thuisonderwijs: ‘We hebben onze draai gevonden’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Ruim een week zijn de meeste scholen nu bezig met het geven van thuislessen. Onderwijsinstellingen zijn dicht om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het was even wennen, maar scholen in de gemeente Alphen zeggen hun ritme te hebben gevonden.

'De ene leraar doet het heel makkelijk en weet precies hoe thuisonderwijs werkt. Maar de andere collega geeft aan dat het lijkt alsof hij voor het eerst voor de klas staat omdat het voor het eerst is dat op deze manier lesgegeven moet worden', ervaart Ashram College-directeur André Hol. 'Waar de ene collega prima vanuit huis onderwijs kan verzorgen, zegt een ander twee kleine kinderen naast zich te hebben die normaal naar opa en oma gaan. Die collega is nu tegelijk oppas en thuisonderwijzer.'

Aardrijkskunde- en geschiedenisdocent Boris Berlijn gebruikt allerlei Google-applicaties om les te kunnen geven. Op die manier kunnen leerlingen bij de benodigde documenten en videoverbindingen opzetten. 'Als ik de les geef, draait een collega de chat en beantwoordt als moderator de vragen', legt Berlijn uit.

Kinderen: liever les op school

Toen de minister bekendmaakte dat scholen tijdelijk dichtgaan, zullen de nodige kinderen gedacht hebben: 'Yes!' Maar ruim een week later geven onder anderen tweedeklassers Sven en Sebastiaan aan liever op school te zitten. 'De lol die je met elkaar hebt tijdens de pauzes', mist Sven. 'Ik zit nu veel online en dat gaat vervelen', voegt Sebastiaan toe.

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) zei dinsdagavond in het televisieprogramma Op1 (NPO1) dat de kans groot is dat scholen ook na 6 april dichtblijven. 'Ik verwacht dat ook', zegt Hol. Het einde van de meivakantie zou een nieuw ijkmoment kunnen zijn. Maar het zou mij niet verbazen als ook voor ons 1 juni uit de bus komt rollen.'