Na ruim 300 dagen eindelijk weer volle voetbalzaterdag: ‘Heerlijk, hier hebben we naar uitgekeken’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De zon scheen, het bier stond koud en niet geheel onbelangrijk: er werd eindelijk weer gevoetbald. In grote getalen stond het publiek dit weekend weer langs de zijlijn. Voor veel supporters en spelers was dat 305 dagen geleden voor het laatst. 'Dit was heerlijk. Hier hebben we naar uitgekeken', zegt Falco Henzen, speler van BSC '68 uit Benthuizen, na afloop van zijn oefenduel.

Vorig jaar oktober verbood het kabinet sportwedstrijden als gevolg van de coronapandemie en in februari van dit jaar ging een definitieve streep door het voetbalseizoen. Met frisse moed is de voorbereiding op het nieuwe seizoen van start gegaan met afgelopen zaterdag (en zondag) een grote hoeveelheid oefenwedstrijden in de regio.

'Wij hebben zo lang mogelijk doorgetraind tussen oktober en dit voorjaar, maar we willen met z'n allen weer wedstrijden voetballen. En dat kan nu weer', glundert Henzen. Al viel hij vlak voor tijd wel uit met kramp. 'Dat krijg je hè, na ruim 300 dagen', zegt de aanvaller met een knipoog. Zijn BSC '68 won met 5-1 van FC Zoetermeer. Na twee afgebroken seizoenen is het nu hopen op een 'normale' jaargang. 'Vorig seizoen duurde vier wedstrijden, dus de winterstop halen wordt stap één. Daarna zien we wel verder.'

Zes weken

De meest in het oog springende oefenwedstrijd van afgelopen weekend was de voetbalderby Aarlanderveen - Zwammerdam. 'Na anderhalf jaar vol corona is het belangrijk dat we weer kunnen voetballen en dat er weer publiek komt kijken. Mensen zijn blij dat ze weer mochten. Dat is het belangrijkste voor nu', meent Sander van Dijk, de kersverse trainer van Aarlanderveen.

Van Dijk speelde met zijn ploeg nog wel twee oefenduels op de grens van juni met juli, maar voor zijn collega Jack Harmsen van Zwammerdam was het de eerste wedstrijd sinds oktober. 'Twee oefenduels werden helaas afgezegd. Maar ik ben zeer tevreden dat we nu weer kunnen.' Aarlanderveen - Zwammerdam eindigde in 1-1.

Studio Alphen heeft de wekelijkse sportuitzendingen weer hervat. Vanaf nu kun je op zaterdag- en zondagmiddag weer luisteren naar live radioverslagen. De samenvattingen zijn vanaf maandag op televisie en YouTube te zien.

'Ik heb een aantal spelers die al heel lang niet heeft gevoetbald. Maar ik heb een pad uitgestippeld om iedereen in zes weken tijd fit te krijgen en geleidelijk meer speelminuten op te laten doen', legt Marcel Vondeling uit. De opvolger van Angelo Leverrock heeft zaterdag zijn eerste duel als trainer van het Alphense Alphia gecoacht. Tegen het tweede elftal van ARC werd het 2-2.

ARC en Alphense Boys

Vrijwel alle eerste elftallen van voetbalclubs uit de gemeente Alphen aan den Rijn beginnen op 25 en 26 september aan de competitie. Alleen ARC en Alphense Boys niet. Beide hoofdklassers starten al op 28 en 29 augustus. Voor de derde- en vierdeklassers staan in de eerste drie weekenden van september nog bekerwedstrijden op het programma. Daar zijn ARC en Alphense Boys van vrijgesteld.

'Over twee weken begint het bekertoernooi, dan moeten we conditioneel een stuk verder zijn dan nu', kondigt Patrick Ruiter aan. 'Zijn' AVV Alphen verloor zondag van SCH '44 (2-3), Ruiter tekende voor de 2-3. 'Wij hebben tot vier weken geleden doorgetraind, maar een aantal jongens moet conditioneel nog wel aan de bak. Ik gebruik de bekerwedstrijden als oefenduels en dan zijn we eind september er klaar voor', aldus Alphen-trainer Rob de Lange.

Hieronder kun je de samenvattingen (en reacties) bekijken van Zwammerdam - Aarlanderveen en AVV Alphen - SCH '44. Daaronder zijn de radio-interviews na afloop van Alphia - ARC 2, BSC '68 - FC Zoetermeer en FC Boshuizen - Alphense Boys Zaterdag te beluisteren.