Natuurlijk Alphen: IVN Alphen wint innovatieprijs, zes eeuwen boomkwekerijen in Boskoop

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - IVN Alphen heeft de IVN Innovatieprijs 2018 in de wacht gesleept. De opdracht was een nieuwe doelgroep te ontdekken en daarbij samen te werken met een andere (vrijwilligers)instantie. IVN Alphen en Parkvilla Filmhuis vonden elkaar.

'De laatste jaren komen er best goede natuurfilms uit. Vanuit Parkvilla is al eens aan IVN gevraagd om hier promotie voor te maken. Daar was IVN terughoudend in, maar een jaar later stapte IVM alsnog naar Parkvilla', legt oud-IVN-voorzitter Walter van de Vorst uit in het radioprogramma Natuurlijk Alphen van Studio Alphen.

Met het prijzengeld gaat IVN Alphen kleding aanschaffen om hun medewerkers zichtbaarder te laten zijn. 'Je verbaast je er soms over dat mensen in de gemeente Alphen niet weten dat ze wonen en werken in een prachtige omgeving. We proberen mensen te attenderen op het moois dat er is.'

Dit artikel gaat verder onder het radio-interview met Walter van de Vorst

Al zes eeuwen lang zijn er boomkwekerijen in Boskoop. 'In de laatste eeuw is Greenport Boskoop heel beroemd geworden, maar er worden hier al sinds 1400 bomen gekweekt', aldus Noud Slot. Hij is bestuurslid van het boomkwekerijmuseum in Boskoop. Het museum toont jaarlijks aan haar 5000 bezoekers de geschiedenis van dit Boskoopse pareltje.

'Dit boomkwekerijgebied exporteert al honderden jaren en was de enige plek waar dat gebeurde. Andere plaatsen werden afgegraven.' Inmiddels is Greenport Boskoop uitgegroeid tot een gebied met 700 kwekerijen, waar 3000 mensen werken en waar voor ruim 200 miljoen euro wordt geëxporteerd.

Dit artikel gaat verder onder het radio-interview met Noud Slot

Natuurlijk Alphen

Natuurlijk Alphen is een radioprogramma van Studio Alphen. Iedere derde maandag van de maand wordt tussen 20.00 en 21.00 uur al het moois geëtaleerd dat de natuur in en rond de gemeente Alphen aan den Rijn te bieden heeft.