‘Nedcargo wilde 2,5 tot 3,5 miljoen euro minder betalen voor grond distributiecentrum’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het verschil tussen vraag en aanbod tussen Gemeente Alphen aan den Rijn en Nedcargo is te groot. Waar wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) 199 euro wil hebben per vierkante meter, wil Nedcargo niet verder gaan dan 160 euro. Op basis van tien hectare en een aantal andere randvoorwaarden zoals infrastructuur en waterwinning die geregeld moeten worden, liggen beide partijen 2,5 tot 3,5 miljoen euro uit elkaar.

Eind vorig jaar besloot Nedcargo het contract met de gemeente te ontbinden. Beide partijen hadden overeenstemming bereikt over de bouw van een nieuw distributiecentrum vlak naast containerhaven Alpherium. Na het afhaken van een belangrijke klant, trok Nedcargo de stekker eruit. Toch kwamen de gemeente en Nedcargo weer tot elkaar omdat de locatie voor Nedcargo, die ook de naastgelegen containerhaven exploiteert, erg gunstig is.

'Als zij hadden gezegd: we houden het contract en we gaan gefaseerd bouwen en de grond afnemen, had het door kunnen gaan', zegt Van As. 'Dat hebben ze overigens ook aangeboden. Maar ze wilden dan een optie op gronden, waarbij ze dan niet wilden afspreken dat die gronden onherroepelijk worden afgenomen. Wij willen als gemeente niet zwemmen.'

Kapers op de kust

Van As verwacht dat binnen afzienbare tijd alsnog een besluit wordt genomen om op die plek een distributiecentrum te bouwen. Maar dan door een ander bedrijf. 'Er zijn twee grote bedrijven kandidaat die onder meer in het havengebied van Rotterdam zitten en ook op andere plekken in het land. Zij vinden de prijs die Alphen vraagt wel acceptabel. Op andere locaties in Nederland wordt meer geld gevraagd.' Voorwaarde is wel dat de exploitant van het eventueel nieuw te bouwen distributiecentrum ook gebruik gaat maken van de Nedcargo's containerhaven.

Komt er dan nooit een distributiecentrum van Nedcargo in Alphen aan den Rijn? Dat is niet gezegd, zegt Van As. 'Alleen niet op deze unieke locatie. Dat gaat nu een concurrent doen.' Zou Nedcargo in het distributiecentrum van de over een paar jaar vertrekkende supermarktketen Hoogvliet kunnen? 'Dat is altijd een optie. Nedcargo is altijd welkom. Het is nu niet gelukt, maar misschien later wel. Ook als ze de locatie van de SWA willen overnemen, is dat prima.'