Negatief zwemadvies Zegerstrand: vogelpoep en defect riool mogelijke boosdoeners

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor het water bij het Zegerstrand geldt dit seizoen een negatief zwemadvies. Volgens Hoogheemraadschap van Rijnland heeft dat te maken met een forse (eenmalige) overschrijding van de waterkwaliteit in 2021. Uitwerpselen van vogels en/of een kapotte riolering waren daarvan mogelijk de oorzaak.

Jaren geleden is er een grote steiger aangelegd bij het Zegerstrand. 'Een dergelijke steiger heeft een aantrekkende werking op vogels. De uitwerpselen van vogels verhogen het risico op overschrijdingen van de norm voor bacteriën', valt te lezen in een brief van het hoogheemraadschap. Hoge pieken in de bacteriologische kwaliteit van het water kunnen ontstaan door het schoonmaken van de steiger, waarbij grote hoeveelheden uitwerpselen in het oppervlaktewater terechtkomen.

Het hoogheemraadschap zegt de gemeente Alphen aan den Rijn, die verantwoordelijk is voor het beheer van de zwemwaterlocatie, geadviseerd te hebben over het juiste beheer om problemen met bacteriën in het water te voorkomen. Het opzuigen van uitwerpselen van vogels en honden is daarbij beter dan het wegspoelen ervan.

Ook heeft het hoogheemraadschap in 2019 een budget beschikbaar gesteld om bij te dragen in de kosten voor die opruimwerkzaamheden. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft hier tot op heden nog geen gebruik van gemaakt. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan op dit moment nog niet te kunnen zeggen waarom dat niet is gebeurd.

Defect aan riolering

Verder heeft Wet 'n Wild, de horecagelegenheid naast het Zegerstrand, in de zomer van 2021 te kampen gehad met een defect aan de riolering. 'Mogelijk is er dor het defect ongerioleerd water in oppervlaktewater gekomen', aldus het hoogheemraadschap. 'Dit kan de hoge overschrijdingen verklaren.' Het defect aan de riolering is inmiddels hersteld.

Om de waterkwaliteit in dit deel van de Zegerplas weer op orde te krijgen, wil het hoogheemraadschap in beeld brengen waar de bacteriële verontreiniging vandaan komt. Daar moet DNA-onderzoek dit jaar verder uitsluitsel over geven. Daarna wordt er, in samenspraak met de gemeente, bekeken of er maatregelen getroffen moeten worden.

Lees ook: Zwemmen en recreëren bij Zegerplas extra veilig door toezicht Reddingsbrigade