Nieuw elektriciteitsstation op ITC-terrein geeft iets meer lucht op krap stroomnet

HAZERSWOUDE-DORP - Met een nieuw elektriciteitsstation op het ITC-terrein in Hazerswoude-Dorp kunnen ondernemers in het gebied voorlopig weer vooruit. Het station is afgelopen week in gebruik genomen.

Elf bedrijven die in de afgelopen jaren moesten wachten met de uitbreiding van hun stroomverbruik, kunnen daar nu mee door. Daarnaast zorgt het nieuwe elektriciteitsstation ervoor dat nieuwbouwwijken in de omgeving kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Het nieuwe elektriciteitsstation is de eerste die wordt opgeleverd in een reeks van nieuwe stations en uitbreidingen die netbeheerder Liander de komende jaren in de regio Holland-Rijnland realiseert. 'Waar de uitbreiding of bouw van een nieuw elektriciteitsstation gemiddeld vier tot zes jaar duurt, is dit in Boskoop relatief snel gegaan', legt Liander uit. 'Door een goede samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn en doordat we modulair bouwen, is in iets meer dan drie jaar tijd het nieuwe station een feit.'

Maximale capaciteit al bereikt

De vraag naar elektriciteit in Boskoop en omgeving groeit harder dan Liander capaciteit kan realiseren. Ondanks dat het nieuwe elektriciteitsstation net in gebruik is genomen, is de maximale capaciteit alweer bereikt. Bedrijven die zich in het gebied willen vestigen of hun capaciteit willen uitbreiden, worden opnieuw op een wachtlijst geplaatst.

Uitbreiding van het station vindt naar verwachting in 2027 plaats, zodra er een nieuw station in Zuidplaspolder is gebouwd. 'Tot die tijd wordt gekeken of bedrijven onder voorwaarden een aansluiting kunnen krijgen als zij tijdens spitsuren geen gebruik maken van het elektriciteitsnet. Ook onderzoekt de netbeheerder of bestaande gebruikers het verbruik van elektriciteit tijdens de piekuren kunnen minderen waardoor meer ruimte op het elektriciteitsnet ontstaat', aldus Liander.

Lees ook: Begrip én boosheid over komst elektriciteitsstation: ‘Burger wordt belazerd’