Nieuw park in Boskoop opent na jarenlang proces de deuren
BOSKOOP – De Tuinen van Boskoop heeft na een jarenlang proces eindelijk haar deuren geopend voor het publiek. Een gebied van vier hectare is omgetoverd van een boomkwekerij tot een park met planten en bomen die zijn aangeleverd door Boskoopse kwekers. Een deel van de plantencollectie uit de Proeftuin van Harry van de Laar is overgebracht om nieuw te wortelen in de Tuinen van Boskoop aan het Reijerskoop en de Tuinstraat.
‘Boskoops tweede park is een feit. Na het Rosarium heeft Boskoop nu een heus park met de mogelijkheid om te wandelen en te varen’, schrijft de organisatie. ‘Het tot stand brengen van een park is geen sinecure, zeker met weinig financiële middelen. Maar de klus is door doorzettingsvermogen en inzet van velen toch geklaard.’
De kwekers die hielpen bij de aanleg van het recreatieve park waren meestal gepensioneerd. Er moest veel worden gegraven en er zijn bruggen en paden gemaakt om het project te realiseren. ‘De opzet om hier diverse iconen bij elkaar te brengen om zo het erfgoed van Boskoop te behouden en door te geven, is geslaagd. Door cultuur en historie bij elkaar te brengen’, verklaart de Tuinen van Boskoop.
Historische bootjes en horecagelegenheid die ook dient als dagopvang
Bezoekers kunnen de polders in het kwekersdorp ontdekken in een schouw. Dit bootje is een historisch begrip in Boskoop voor het vervoer over water. William van Wijngaarden van het Schouwenerf heeft in de afgelopen maanden op kleinere schaal drie schouwen gebouwd.
Deze boot kan drie ton vervoeren en is 4,44 meter lang, daardoor is er een nieuwe maat ontstaan in de schouwbouw. De schouwen hebben een elektromotor en daarmee kan er zonder veel geluidsoverlast door de sloten worden gevaren.
Een horecagelegenheid met de uitstraling van een Boskoopse loods gaat ook worden ingezet als dagopvang voor alleenstaande of eenzame mensen. ‘Een mooi maatschappelijk doel waar de oude Boskopers zich verbonden kunnen voelen met hun dorp.’
Lees ook: Henk was 40 jaar bomenzoeker, een bijna uitgestorven beroep in Boskoop