Nieuw seizoen Studio Alphen begint: meer video’s en nieuwe programma’s

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Traditiegetrouw starten Nederlandse radio- en televisiezenders in september met hun nieuwe seizoen. Dat is voor Studio Alphen niet anders. In de afgelopen twaalf maanden heeft de publieke omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn de videoproductie met 25 procent opgeschroefd, is de sterk verbeterde nieuwe website in de lucht gegaan en kreeg Studio Alphen opnieuw de erkenning dat ze behoort tot de tien beste lokale omroepen van Nederland.

De eerste vier maanden van 2018 stonden in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de live-uitzendingen van het lijsttrekkersdebat in Theater Castellum en de uitslagenavond in het gemeentehuis daverende kijkcijfersuccessen waren. In de voorbije vier maanden deed Studio Alphen op televisie, radio en online (live) verslag van de ontknopingen in sportcompetities en de vele evenementen die in Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam georganiseerd werden.

Verslaglegging structureel óók online

Het op een objectieve wijze verslaan van de lokale actualiteiten, op een manier waarop de consument mag vertrouwen dat de inhoud van de publicatie voor de volle 100 procent feitelijk juist is, is de belangrijkste kerntaak van Studio Alphen. Nieuws, sport en evenementen zijn de pijlers. Op werkdagen zendt Studio Alphen op de radio tussen 06.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur het actualiteitenprogramma Dit is de Dag uit, met daarin reportages, interviews en een cultuurblok. De verdieping wordt gezocht op maandagavond met een uitgebreide samenvatting van de politieke week. 'We zullen de gemeentepolitiek weer op de voet gaan volgen. Evenals voorgaande jaren zal dit programma een podium zijn waar politici en organisaties reageren op politieke vraagstukken', aldus politiekverslaggever Hans van den Akker. Ook is er op de radio ruimte voor discussie en debat. Op televisie is iedere werkdag en ieder uur, met uitzondering van de middag, het Studio Alphen Nieuws te zien.


Met live radioverslag op de zaterdag- en zondagmiddag, een samenvattingsprogramma op televisie, actuele tussenstanden op tekst-tv en Twitter en de mogelijkheid om alle samenvattingen, interviews en wedstrijdverslagen online te bekijken, te beluisteren en te lezen is Studio Alphen ook komend seizoen de thuisbasis voor sportliefhebbers. 'De mensen kunnen erop vertrouwen dat we alle belangrijke wedstrijden in de huiskamer blijven brengen. AZC werd vorig seizoen voor het eerst in 14 jaar landskampioen, Tempo mocht bijna gaan spelen om promotie naar de Korfbal League en Avanti en HCA boekten historische promoties. Zullen Alphense Boys en ARC de komende negen maanden opnieuw bovenin meedoen en wat gaan al die prachtige derby's in de derde- en vierde klasse ons brengen?', vraagt sportverslaggever Peter Fase, die iedere tweede maandag van de maand vanuit een voetbalkantine met tafelgasten praat over de actualiteit in het lokale amateurvoetbal, zich af.

Dit artikel gaat verder onder de foto

Joost van Steen is AZC-watcher en presentator van de Jazz & Blues Tour (Foto: Ron Hoenson | Alphenphoto.nl)

Zeer uitgebreid doet Studio Alphen verslag van evenementen. 'En dat blijven we ook doen', kondigt Mike Mourits aan. Hij presenteerde de live-uitzendingen van de carnavalsoptocht in Boskoop, de Samenloop voor Hoop in Alphen aan den Rijn en de Trekkertrek Familiedag in Koudekerk aan den Rijn, die eerder dit jaar live op televisie te zien waren. Op de radio waren veel grote en kleine evenementen, van Zomerspektakel aan het Meer tot Koningsdag en van het Bevrijdingsfestival tot dorpsfeesten, te volgen. In de laatste vier maanden van 2018 is er nog van alles te beleven. Uiteraard de Alphense Dagen in september, die live uitgezonden gaan worden op allerlei platformen. Maar ook onder andere de braderie in Boskoop, de oktoberfeesten en de diverse intochten van Sinterklaas staan nog op de agenda. Studio Alphen vindt het belangrijk om zo veel mogelijk evenementen te verslaan. 'We willen altijd herkenbare radio en televisie maken, zodat mensen kunnen zien en horen wat er in hun directe omgeving gebeurt. Evenementen geven kleur aan alle dorpen in de gemeente Alphen. Je ziet dat dorpen massaal toeleven naar de in hun kern georganiseerde festiviteiten.'


Maar Studio Alphen blijft ook vernieuwen en verbeteren. 'Het zo optimaal mogelijk wegzetten op alle denkbare platformen van de content die we zelf maken heeft onze prioriteit. Als ik zie hoeveel audio- en videocontent we maken die lokale actualiteitswaarde heeft maar enkel op radio of televisie te consumeren is maar nog niet (op een goede manier) online, hebben we nog slagen te maken', vindt hoofdredacteur Michel la Faille. 'We zullen meer dan ooit inzetten op het óók geschikt maken van onze audio- en videoproducties voor onze website en sociale media kanalen.'

Nieuwe programma's


Naast radioprogramma's waarin de lokale actualiteit wordt verslagen, zijn er meer programma's met lokale waarde. Studio Alphen blijft op zondagochtenden op de radio een kerkdienst vanuit een wekelijks andere kerk in de gemeente Alphen aan den Rijn uitzenden. In Natuurlijk Alphen wordt al het moois dat de natuur in de gemeente Alphen te bieden heeft belicht. Alphenaren met een bijzonder verhaal worden geportretteerd in Op de Spreekstoel. Lokale artiesten krijgen een podium in Het Ministerie van Muzikale Zaken. De 25 meest gedownloade en gestreamde platen van de afgelopen week komen voorbij in de Alphense Hitlijst. De week op een luchtige manier doornemen en vooruitkijken op het weekend gebeurt in VolKoren Radio. Doelgroepenprogramma’s maken de programmering compleet: De Winter Draait Door (80's en 90's), Donderdagavondborrel (jongeren), Door de Eeuwen heen (60's en 70's), Eeuwig Puber (senioren), Greenheart Country (country), Het Heldere Uur (spiritualiteit), Hollandse Hits (Nederlandstalig), Jazz & Blues Tour (jazz en blues), Jukebox (70's en 80's), Rondo (klassiek) en Song From Ireland (folk).


Op televisie zendt Studio Alphen naast het Studio Alphen Nieuws (iedere werkdag) en Sport Lokaal (maandag tot en met woensdag) het Alphens Filmjournaal uit. Op donderdag en vrijdag kan gekeken worden naar historische beelden van gebeurtenissen uit de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig. In het weekend is, naast het Studio Alphen Weekoverzicht, de vijfdelige serie '100 jaar Alphen aan den Rijn' te zien. De thema's zijn: burgemeesters, scheepswerven, dakpannen van het rode dorp, van paardenmarkt naar jaarmarkt en 100 jaar oude bedrijven. In november keert het succesvolle Het Alphens Sinterklaasjournaal terug bij Studio Alphen.

Dit artikel gaat verder onder de foto

Cameraman Kelvin van Vliet maakt opnames voor Het VakantieSpel Journaal dat Studio Alphen is augustus uitzond

Samenwerking met lokale omroep van Kaag en Braassem

Per 1 september, de datum dat het nieuwe mediaseizoen aanvangt, gaat Studio Alphen intensief samenwerken met de lokale omroep van Kaag en Braassem. De doelstelling is om met de expertise vanuit Alphen de lokale omroep in Kaag en Braassem door te ontwikkelen tot een omroep met een lokaal toereikend media-aanbod en een onafhankelijke nieuwsvoorziening voor haar inwoners. Om dit te realiseren heeft er een bestuurlijke fusie plaatsgevonden tussen Studio Alphen en KB Radio. De individuele platformen 'Alphen aan den Rijn' en 'Kaag en Braassem' blijven gehandhaafd. De naam KB Radio wijzigt in Studio Kaag en Braassem.

Stichtingsvoorzitter Ben Schuttenbeld: 'De overkoepelende organisatie voor lokale omroepen in Nederland, de NLPO, streeft naar de vorming van streekomroepen. Dat wil zeggen een meer intensieve inhoudelijke en journalistieke samenwerking van lokale omroepen uit aangrenzende gemeenten. Door het bundelen van de krachten is het de bedoeling dat grotere lokale omroepen, zoals Studio Alphen, kleinere lokale omroepen als KB Radio ondersteunen omdat ze anders geen lokaal toereikend media-aanbod kunnen brengen. De NLPO heeft samen met de VNG, en de individuele gemeenten hebben zich achter dit advies geschaard, voorgesteld dat de lokale omroepen van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop één streekomroep zouden moeten gaan vormen met behoud van eigen platformen en identiteit. Alphen en Kaag en Braassem zetten nu deze stap. Het maken van content is een kostbaar goed. Het gaat dan voornamelijk over de dagelijkse nieuwsstroom, gezamenlijke producties, gebruik van materieel en studioruimten en interacties tussen de medewerkers om zo nog betere lokale content te creëren.'

Voorzitters Kees de Hollander (KB Radio) en Ben Schuttenbeld (Studio Alphen) ondertekenen de fusieovereenkomst