Nieuwe Alphense bibliotheek mag 1,2 miljoen euro extra gaan kosten

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad heeft donderdagavond, zoals verwacht, ingestemd met het uittrekken van 1,2 miljoen euro extra voor de nieuw te bouwen bibliotheek midden in het vernieuwde centrum van Alphen aan den Rijn.

Er is 14,5 miljoen euro beschikbaar voor de bieb. Maar de goedkoopste projectontwikkelaar zat 3 miljoen euro boven die 14,5 miljoen. Daarom is het ontwerp van de bibliotheek aangepast. Zo is het dakterras geschrapt. Desondanks vallen de kosten hoger uit dan in eerste instantie was bedacht.

Een poging - onder aanvoering van PvdA - om het dakterras alsnog aan te laten leggen, mislukte. Om het terras aan te leggen moet een dak boven het parkeerdek komen. Dat blijkt 300.000 tot 500.000 euro te kosten. Dat vindt de gemeenteraad, inclusief PvdA, te duur.

Parkeren

Vorige week moest wethouder Kees van Velzen (CDA) veel tekst en uitleg geven over hoe het kan dat de kosten veel hoger uitvallen. En dat terwijl Van Velzen denkt dat als hij in eerste instantie 1,2 miljoen euro meer had begroot voor de bibliotheek, dat de gemeenteraad het prima had gevonden.

In het bibliotheekgebouw op de plek van het voormalige De Aar-gebouw gaat ook het streekarchief zich vestigen. Ook komt er een parkeergarage en een fietsenstalling.