Nieuwe coronamaatregelen vond Spies nodig: ‘Onszelf twee weken lang stevig toespreken’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Jammer genoeg was het nodig.' Met die woorden reageert burgemeester Liesbeth Spies (CDA) donderdag in het corona-interview met Studio Alphen op de aangescherpte maatregelen die sinds woensdagavond 22.00 uur van kracht zijn in Nederland.

'Je ziet ook dat in Alphen het aantal besmettingen constant hoog blijft. De groei is er wel een beetje uit. Maar wij hebben toch nog op heel veel plekken op het werk, in de zorg en in thuissituaties een kleine 600 besmettingen gehad vorige week. Dat is gewoon veel te veel', spreekt Spies. De gevolgen daarvan zijn hoge ziekenhuisopnames. 'Het is heel zorgelijk voor mensen die niet voor reguliere zorg in het ziekenhuis terecht kunnen. Dat lijdt tot heel veel gezondheidsschade op termijn als wij niet uitkijken.'

Onder meer bibliotheken, dorps- en buurthuizen, zwembaden en het theater zijn de komende twee weken gesloten. 'Daarnaast de uitdrukkelijke oproep richting werkgevers en werknemers om thuis te werken. Wij zien dat dat nog niet overal goed genoeg gebeurt', ervaart Spies.

'Leuke dingen, even niet'

De nieuwe maatregelen zorgen volgens burgemeester Spies ook voor een omschakeling bij mensen zelf. 'Je moet je ervan bewust zijn dat je niet met drie vrienden, en dus met z'n vieren, een rondje meer kunt lopen of te samenscholen.' Je mag nog maar met één vriend naar buiten. 'Wij moeten onszelf twee weken lang stevig toespreken en nadenken over of dit echt nodig is. De dingen die leuk zijn, doen we even niet.'

'Als wij dit twee weken lang volhouden, echt een flinke knip kunnen maken in de curve in plaats van de lijn horizontaal te houden, dan creëren wij met elkaar meer ruimte. En ik denk dat iedereen daar in aanloop naar de decembermaand heel erg aan toe is', besluit Spies.