Nieuwe gedragscode burgemeester, wethouders en raadsleden opgesteld: neveninkomsten conform landelijke richtlijn

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er is een nieuwe gedragscode opgesteld voor de burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Alphen. Daarin staat zwart-op-wit dat de leden van het college van burgemeester en wethouders maximaal 14 procent van hun jaarsalaris aan neveninkomsten zelf mogen houden.

Over de rest moet de helft worden afgedragen aan de gemeente Alphen, met een maximum van 35 procent van het jaarinkomen.

De gedragscode gaat aangepast worden naar aanleiding van de ophef die vorig jaar november ontstond rond de neveninkomsten van burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Volgens de Alphense gedragscode had Spies haar volledige vergoeding uit nevenactiviteiten moeten afdragen in plaats van een wettelijk vastgesteld percentage.

Gemeenteraad steunt Spies

Spies zegt die specifieke passage van de lokale regel niet te hebben gekend en ging ervan uit dat de landelijke richtlijn ook in Alphen gold. In de landelijke Gemeentewet staat dat een burgemeester zijn of haar neveninkomsten tot een bepaald bedrag mag houden, de rest moet afgedragen worden. Dat heeft Spies altijd gedaan.

Een advocatenkantoor heeft in opdracht van de gemeente Alphen de lokale richtlijn getoetst en geconcludeerd dat de Alphense gedragscode juridisch niet stand houdt. Daarop besloot de gemeenteraad dat Spies het geld niet alsnog hoeft af te staan. De nieuwe Alphense gedragscode ligt in lijn met de landelijke richtlijn.

Raadsleden

De huidige regels gelden niet alleen voor de burgemeester en wethouders, maar ook voor alle raads- en commissieleden. Dat is niet de bedoeling. Om die reden wordt ook de gedragscode voor volksvertegenwoordigers aangepast. Daarin staat niet langer opgenomen dat raads- en commissieleden hun neveninkomsten moeten afstaan.

Aanstaande woensdag is er een extra politieke vergadering in het gemeentehuis over de nieuwe gedragscode. Iedere fractie mag één raadslid afvaardigen om zitting te nemen in de werkgroep. Alleen Beter Alphen ziet daarvan af. De nieuwe gedragscode wordt binnenkort door de gemeenteraad formeel aangenomen.

Lees ook: Gemeente stapt naar politie vanwege lekken vertrouwelijke informatie kwestie-Spies