Gepubliceerd op 01 November 2018 om 19.20 uur

Nieuwe initiatiefnemer meldt zich voor bouw distributiecentrum in Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er gaat mogelijk toch een nieuw groot distributiecentrum gebouwd worden in Alphen aan den Rijn. Op het grote braakliggende terrein naast afvalbrengstation Ecopark De Limes, vlak naast containerhaven Alpherium, had aanvankelijk toenmalig Alpherium-exploitant Nedcargo plannen om een 60.000 vierkante meter groot distributiecentrum te bouwen, maar trok de plannen in nadat de beoogde klant zou zijn afgehaakt. Nu is er een nieuwe initiatiefnemer.

Het Alphense investeringsbedrijf Stahlberg Investments heeft met de gemeente Alphen een overeenkomst gesloten over de bouw van een logistiek distributiecentrum. 'Ik hoop een hele grote partij aan te trekken. Het zou natuurlijk een droom zijn als die partij het hele gebouw in gebruik wil nemen, met een link met de containerterminal', stelt Dries Wilschut van Stahlberg. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) voegt toe dat de nieuwe eigenaar van Alpherium de voordelen ziet van de containerhaven in combinatie met het nieuwe distributiecentrum.

Lege containers terug

De volle containers die nu vanuit Alphen aan den Rijn verscheept worden naar Rotterdam, komen leeg terug. Efficiënter zou zijn om de lege containers te vullen met goederen voor het toekomstige distributiecentrum in Alphen. 'Ook bij het havenbedrijf in Rotterdam heb ik de boel al een beetje opgeschud en de seinen staan bij veel partijen al op fluorescerend groen', aldus Wilschut.

Het gaat om 10 hectare grond waar een 70.000 vierkante meter groot distributiecentrum zou kunnen komen. Als niet het volledige gebouw wordt gevuld door één bedrijf, is dat volgens Wilschut geen probleem. ‘Daar kunnen we bijvoorbeeld iets doen met bezorgdiensten. Het gaat dan om een bedrijf dat het laatste stukje van distributie van pakketten verzorgd, zodat ze uiteindelijk aan de voordeur verschijnen.'

Plan uitwerken

Het plan voor het bouwen van het nieuwe distributiecentrum wordt nu eerst verder uitgewerkt. 'Er moet eerst meer inzicht zijn in de eindgebruikers, het plan, de duurzaamheidsaspecten en de effecten voor de werkgelegenheid in Alphen aan den Rijn', meldt Van As, die er vertrouwen in heeft omdat Stahlberg goede contacten heeft met watergebonden logistieke bedrijven.

advertentie
.
advertentie