Nieuwe plannen langs Staalweg maken omwonenden bezorgd over verkeersveiligheid

ALPHEN AAN DEN RIJN - De beoogde indeling van de voormalige locatie van Bos Beton, langs de Heimanswetering in Alphen aan den Rijn, zorgt voor onrust bij omwonenden. Een nieuwe in- en uitrit in het midden van de Staalweg gaat de verkeersveiligheid niet ten goede komen, menen de bewoners.

Het terrein is op papier opgedeeld in 20 kavels van verschillende grootten, waar bedrijven zich kunnen gaan vestigen. De nieuwe in- en uitrit moet toegang geven tot alle verschillende kavels. 'Het verkeer gaat zich centreren rond het midden van de Staalweg. Dat is het probleem', zegt Jan Teeuwen, één van de omwonenden. 'De weg wordt nu gebruikt voor woonverkeer en door fietsers, wandelaars en schoolgaande jeugd. Daar komt straks werkverkeer bij, mogelijk ook vrachtwagens.'

'Er is nergens iets geschreven over dat de gemeente de verkeersveiligheid gaat waarborgen, om bijvoorbeeld de fietsers te beschermen op deze weg. Er is ook niets bekend over hoeveel verkeersbewegingen er bij gaan komen', legt Teeuwen uit. De gemeente Alphen aan den Rijn ziet geen reden om aan te nemen dat de verkeersveiligheid negatief wordt beïnvloed. 'De intensiteit van de verkeersbewegingen en de routing van het verkeer zal niet noemenswaardig wijzigen bij het in gebruik nemen van de nieuwe in- en uitrit', meldt een woordvoerder desgevraagd.

Petitie

Onder de naam Leefbare Omgeving Heimanswetering is Teeuwen, samen met andere bewoners uit de wijk, een petitie gestart om bezwaar aan te tekenen tegen de verleende vergunning voor de in- en uitrit. Die petitie is inmiddels ruim 200 keer ondertekend. 'Eerder is een vergunningsaanvraag voor de in- en uitrit door de gemeente geweigerd. Nu is een nieuwe aanvraag toegekend, maar er is niets veranderd in de aanvraag', meent Teeuwen. 

De vergunning ligt op dit moment nog ter inzage. Bewoners hebben in totaal zes weken de tijd om bezwaren kenbaar te maken via een bezwaarschrift. Inmiddels hebben zij uitstel van die termijn aangevraagd, om het bezwaarschrift zo compleet mogelijk te krijgen.

Bomen gekapt

Om een nieuwe in- en uitrit te kunnen realiseren, moet een aantal bomen wijken. Inmiddels zijn er al wat bomen gekapt. 'Er zijn bomen gekapt die op de eerste tekening, de eerste aanvraag, genoemd zijn', zei wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Dat houdt in dat de verkeerde bomen zijn weggehaald.

Daarnaast was het kappen van de bomen taak van de gemeente, en niet van de aannemer die ze nu heeft weggehaald. 'Wij zullen hem (de aannemer, red.) ook wijzen op het schenden van die afspraak en hem op de verantwoordelijkheid daarvan wijzen', zegt Schotanus.