Gepubliceerd op 08 Oktober 2019 om 13.48 uur

Nieuwe weg en parkeerterrein Archeon wordt aangelegd, nog geen plan uitbreiding

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Kees van Velzen (CDA) gaat een plan opstellen waarin hij wil aantonen dat de parkeeroverlast voor omwonenden van museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn zal afnemen. Dat heeft Van Velzen de gemeenteraad toegezegd tijdens een commissievergadering over Archeon.

Veel bezoekers van Archeon parkeren hun auto in de nabijgelegen woonwijk. Daardoor kunnen omwonenden hun eigen voertuig vaak niet voor de deur kwijt. Met het oog op de wenselijke uitbreiding van Archeon met het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum en hotelovernachtingen, is het de bedoeling dat de entree van het park verplaatst wordt en dat er een nieuw parkeerterrein komt. Ook wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd.

Omwonenden vrezen dat de parkeerdrukte nog veel groter wordt. 'Dat is niet de bedoeling', zegt Van Velzen. 'De nieuwe plannen mogen de situatie niet nóg erger maken. Het kan niet zo zijn dat alles voor Archeon wordt opgeknapt en dat omwonenden erop achteruit gaan.' De gemeenteraad gaat dankzij deze toezegging op 17 oktober akkoord met het plan van Van Velzen, waardoor het nieuwe parkeerterrein en de nieuwe weg aangelegd kunnen worden.

Concreet plan scheepvaartmuseum blijft uit

Het was de wens dat de nieuwe weg en het parkeerterrein gelijktijdig aangelegd zouden worden met het verplaatsen van de entree van Archeon en de bouw van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum. Maar een concreet plan voor de uitbreiding van Archeon is er nog altijd niet.

'Dat zou er anderhalf jaar geleden al zijn. Dat geldt ook voor het haalbaarheidsonderzoek', meent raadslid Ank de Groot (RijnGouweLokaal). Van Velzen stelt dat Archeon aan zet is om dat plan op te stellen. Daarnaast heeft Archeon van de gemeente Alphen de organisatorische opdracht gekregen om haar governance transparanter te maken.

Waarom dan toch de nieuwe weg al aanleggen?

De gemeenteraad wilde van Van Velzen weten waarom hij de nieuwe weg en het parkeerterrein al wil laten aanleggen, terwijl er nog geen duidelijkheid is over de uitbreidingsplannen. 'Deze weg voorziet in de noodzakelijke ontsluiting van de woonwijk', antwoordt de wethouder. 'Dus die weg moet er sowieso komen, ook zonder uitbreiding van Archeon. De verkeerssituatie wordt veiliger.'

Zo mag er maximaal dertig kilometer per uur gereden gaan worden op de nieuw aan te leggen weg. Als het aan Van Velzen ligt komt het gewenste bruggetje tussen Archeon en De Groene Vinger langs het Kreekrugpad er alsnog.

Opbrengsten parkeerterrein

Ook de pachtovereenkomst tussen de gemeente Alphen en Archeon gaat herzien worden, zegt Van Velzen toe. Op dit moment wordt 18.000 euro aan pacht betaald aan de gemeente Alphen, terwijl de parkeeropbrengsten rond de 360.000 euro liggen, rekent De Groot voor: 'En de opbrengst gaat niet naar het museumpark zelf, maar naar de commerciële BV achter Acheon.'

Lees ook: Alphense politiek wacht op plan uitbreiding Archeon

advertentie
 
advertentie