NJK atletiek: goud voor aanstaande wereldtoppers, drie Alphense medailles

Gepubliceerd op 01 juli 2019 om 11.18 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Femke Bol, N'ketia Seedo en Zoë Sedney hebben afgelopen weekend hun favorietenrol waargemaakt op de Nederlandse kampioenschappen atletiek voor A- en B-junioren, die van vrijdag tot en met zondag werden gehouden bij AAV '36 in Alphen aan den Rijn. De drie supertalenten grepen met overmacht de nationale titels.

Femke Bol, die zich twee weken geleden verrassend genoeg plaatste voor de wereldkampioenschappen voor senioren, won met maar liefst vier seconden voorsprong op de nummer twee de 400 meter horden. 'Of ik ook de limiet voor de Olympische Spelen ga lopen? Wie weet... voor mij is dit een nieuw onderdeel. Dit was mijn vijfde 400 meter. Ik moet mij goed aan mijn taken houden, dan zie ik wel ik volgend jaar naar Tokio mag.'

N'ketia Seedo wordt gezien als een supertalent. Ze is pas zestien jaar, werd al derde op de senioren-NK achter Dafne Schippers en Jamile Samuel, en loopt sneller dan Schippers als zestienjarige deed. In Alphen was ze de snelste op de 100 en 200 meter. 'Ik wil heel graag naar de Olympische Spelen. Ik droom van een carrière als die van Dafne. Ik ben nog super jong, ik ga voor de Spelen in 2024.'

Grootste verrassing

Zoë Sedney won ook twee keer goud, op de 100 meter horden en de 200 meter sprint. Ze behoort samen met Seedo tot de twee grootste sprinttalenten van Nederland. 'Ik heb dit weekend de limiet gelopen voor de EK onder 20 jaar. Daar ben ik erg blij mee', aldus de van een blessure teruggekeerde Zoë Sedney, het jongere zusje van Naomi Sedney, die met de Nederlandse estafetteploeg kansrijk is voor een olympische medaille in 2020.

Jorinde van Klinken zorgde voor de grootste verrassing van de NJK. Niet door goud te veroveren, maar door zich in Alphen te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen voor senioren over vier maanden in Doha (Qatar). Van Klinken verbeterde het nationale juniorenrecord bij het discuswerpen (61,33) en dat is dertien centimeter verder dan de WK-limiet getrokken is. Ze bleef twee meter verwijderd van olympische kwalificatie.

Alphens zilver en tweemaal brons

Ludo van Nieuwenhuizen was, zeker na de afmelding van de op de openingsavond zwaargeblesseerd geraakte Kadidja Sangare, de enige Alphense troef die kansrijk was voor een gouden medaille. Maar de negentienjarige Alphenaar kwam in de finale van de 800 meter te kort en werd in 1.55,88 tweede. 'Mijn plan was om in het spoor te blijven van Djoao Lobles, die ook gewonnen heeft (1.54,67), en te proberen op het laatste stuk er overheen te gaan. Maar dat lukte niet', blikte Van Nieuwenhuizen terug, die over twee weken Nederland mag vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen atletiek voor junioren in Zweden.

Twan van Rijn en Sietske Verkade waren outsiders voor een medaille en veroverden allebei brons. Polsstokhoogspringer Van Rijn streed lange tijd met vier anderen om de nationale titel, om uiteindelijk op 4,20 meter te stranden. 'Ik had het niet zien aankomen, maar ik had het wel gehoopt. Ik wist dat als alles goed zou gaan, dat ik een kans zou hebben op een medaille', blikt Van Rijn terug. Verkade (speerwerpen) verpulverde met haar laatste worp haar persoonlijke record (45,08) en bezorgde zichzelf het brons. 'Het was een heel sterk veld, iedereen gooide erg ver. Ik zat te wachten op die uitschieter en met mijn laatste worp gebeurde dat.'

Topevenement

In totaal deed een recordaantal van dertig atleten van gastheer AAV '36 mee aan de NK. 'Ik vind het fantastisch dat ik mee mag doen. Echt super gaaf dat ik op mijn thuisbaan met veel bekenden mag meedoen', zegt Quincy Heemskerk, die twaalfde werd bij het discuswerpen.

De NJK zijn goed verlopen: 'Formidabel, naar volledige tevredenheid', stelt Ronald Verkade namens de organisatie. Er werd rekening gehouden met 3000 toeschouwers, maar dat aantal is overtroffen. Ook de hitte van zaterdag heeft niet tot veel problemen geleid.

Hieronder kun je kijken naar een televisiereportage over de NK Junioren in Alphen aan den Rijn en de radio-interviews beluisteren met de Alphense medaillewinnaars en de organisatie.

advertentie advertentie