Nog geen besluit over mogelijke nachtelijke sluiting huisartsenpost

Foto: Jeron Groeneveld

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het wordt later dit jaar pas duidelijk wat er gaat gebeuren met de huisartsenpost (HAP) in het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn. Er werd geopperd om de huisartsenpost 's nachts te sluiten. Een besluit daarover zou voor de zomer genomen worden, maar de betrokken partijen hebben langer de tijd nodig.

De Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) kwam eind vorig jaar zelf met het idee om de HAP anders in te richten. 'Gebleken is dat 's nachts maar drie of vier mensen naar de huisartsenpost in Alphen komen. Dat rechtvaardigt de mogelijkheid om de post voor consult te sluiten en alleen nog een auto te hebben staan met een dokter en een chauffeur om naar de mensen toe te gaan als zij niet zelf naar de nieuwe post (bij het LUMC in Leiden, red.) toe kunnen komen', liet de Alphense huisarts Ruud Gebel toen namens SHR weten aan Studio Alphen.

SHR en de Doktersdient Duin- en Bollenstreek (DDDB) laten donderdag weten dat het besluit daarover pas later dit jaar genomen gaat worden, voor 1 november. 'Soms duren dingen langer dan je zou willen', zegt Immie Boomgaardt, directeur van DDDB en SHR. 'Maar we vinden het belangrijk om tot een goed besluit te komen en hebben langer de tijd nodig.'

In de aankomende maanden worden er verschillende scenario's uitgewerkt waarbij risico-, impact- en haalbaarheidsanalyses worden opgesteld. Hierbij worden de zogeheten ketenpartners zoals ziekenhuizen, ambulancezorg en GGZ betrokken, maar ook patiëntenorganisaties, cliëntenberaad, gemeenten en zorgverzekeraars. 'De herinrichting zal voornamelijk betrekking hebben op de zorg in de nacht', zeggen SHR en DDDB.

Onder druk

Kwalitatief goede en bereikbare huisartsenzorg in de avonden, nachten en weekenden is van
essentieel belang, vinden SHR en DDDB. 'Deze zorg staat momenteel onder druk en dat heeft verschillende oorzaken.' Een tekort aan ondersteunend personeel wordt als belangrijkste oorzaak genoemd. 

Een andere oorzaak is de toenemende en steeds complexer wordende zorgvraag. 'Dit komt onder andere doordat meer mensen ouder worden en langer thuis blijven wonen en door een toename van het aantal mensen dat de huisartsenposten bezoekt met een niet-spoedeisend probleem.'

Bezorgdheid

Na bekendmaking van het idee om de HAP 's nachts mogelijk te sluiten ontstond er veel commotie in Alphen aan den Rijn. Tientallen mensen demonstreerden in december voor het ziekenhuis. Ook werd een petitie ingediend met 3300 handtekeningen in hoop dat de huisartsenpost 24/7 open blijft.

Wethouder Han de Jager (CDA) liet toen weten niet overtuigd te zijn dat een nachtelijke sluiting van de HAP wenselijk is. De Jager wil eerst een voorstel zien over hoe de huisartsenzorg dan geregeld gaat worden. Aan dat voorstel wordt de aankomende maanden dus gewerkt door DDDB en SHR.