(Nog) geen meerderheid in gemeenteraad voor een van beide plannen metamorfose Aarhof

Foto: Fryer Architecten

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op dit moment is er geen meerderheid in de gemeenteraad voor het metamorfoseplan van de eigenaar van winkelcentrum De Aarhof. Nieuw Elan, CDA (beiden coalitie), D66 en SGP (beiden oppositie) zetten woensdag het sein op groen tijdens de commissievergadering, maar deze vier partijen komen één zetel tekort voor een meerderheid.

GroenLinks (coalitie), VVD, PvdA, SP, ChristenUnie, Beter Alphen en RijnGouweLokaal (allen oppositie) willen dat het alternatieve plan, deze week ingediend door stichting De Stem van Alphen, serieus onderzocht gaat worden. Met negentien zetels komen ook deze partijen net niet tot een meerderheid.

Oppositiepartij Dorpen en Wijken Belangen, goed voor één zetel, wil welke transformatie dan ook uitstellen totdat Alphenaren om hun mening zijn gevraagd.

Woontorens tot 61 meter hoog

HAL Holding, de eigenaar van De Aarhof, wil twee woontorens van 43 en 61 meter hoog - goed voor 300 appartementen - bouwen. De binnen- en buitenkant van het winkelcentrum worden met de opbrengsten van de woningen volledig vernieuwd. Daar staat wel tegenover dat de gemeente de nieuw te bouwen parkeergarage moet kopen van HAL.

Juist die parkeergarage zorgt ervoor dat er nu geen meerderheid in de gemeenteraad is voor het metamorfoseplan van HAL. 6,5 miljoen euro moet de gemeente uittrekken voor die parkeergarage, plus nog eens 2 miljoen euro om het parkeerdek te vergroenen. Daarnaast is de jaarlijkse exploitatie van de parkeergarage verliesgevend, blijkt uit berekeningen.

Dat HAL Holding in aanloop naar de commissievergadering zegt bereid te zijn om het verkoopbedrag à 6,5 miljoen euro met 1 miljoen euro te verlagen, is voor de gemeenteraad niet genoeg. Ook de extra handreiking van HAL om 1,3 miljoen euro uit te trekken zodat centrumbezoekers de eerste anderhalf uur gratis kunnen parkeren, leidt niet tot een ommezwaai.

Geen opknapbeurt binnenkant Aarhof

Het alternatieve plan van De Stem van Alphen, een stichting dat is opgezet door een echtpaar dat aan de Alphense Aarkade woont en in het dagelijks leven vastgoedondernemer van beroep is, kan ook niet rekenen op voldoende steun. Gevonden wordt dat de huidige eigenaar van De Aarhof aan zet is, niet een buitenstaander die jarenlang het - toen te koop staande - winkelcentrum niet heeft willen aankopen.

In het concept van De Stem van Alphen staan geen woontorens van elf en zeventien verdiepingen hoog ingetekend, maar is de maximale bouwhoogte vijf etages. Goed voor ruim 200 woningen. Het grote verschil tussen beide plannen zit 'm het type woningen. Waar HAL kiest voor een overgroot deel aan 'dure woningen', gaat De Stem voor een prijsklasse lager. Ook hoeft er in dat plan geen nieuwe parkeergarage gebouwd worden. Het moderniseren van de binnenkant van De Aarhof is niet meegenomen.

Wat gaat de gemeenteraad besluiten?

Volgende week donderdag, op 22 april, staat de grote renovatie van De Aarhof op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. De raadsfracties hebben er niet voor gekozen om het bespreekstuk van de agenda te schrappen vanwege de grote verdeeldheid. Dat betekent dat volgende week normaliter gestemd gaat worden over het voortzetten van de gedaanteverandering.

Bekijk ook: Dit zijn de impressies van De Aarhof ná de grote metamorfose die HAL Holding en wethouder Van As voor ogen hebben

Bekijk ook: Zo ziet het alternatieve plan van De Stem van Alphen eruit: ruim 200 woningen maar geen woontorens