Noodpomp in Boskoop geplaatst na regenbuien vannacht

Foto: Studio Alphen

BOSKOOP - Langs het Rijneveld in Boskoop is een noodpomp geplaatst door Hoogheemraadschap van Rijnland. Dat bleek mogelijk nodig om de grote hoeveelheid gevallen regenwater van woensdagavond en woensdag- op donderdagnacht weg te werken.

'De pomp is uit voorzorg geplaatst', weet greenportvoorzitter Michiel Gerritsen. 'Uiteindelijk bleek de hoeveelheid regen die viel mee te vallen. Maar liever één keer te veel een pomp plaatsen dan één keer te weinig.'

Gerritsen prijst het hoogheemraadschap voor het adequate handelen. In januari werd bekend, na een evaluatie van de overstromingen in Boskoop in september 2018, dat er sneller geanticipeerd moet worden als er mogelijk grote hoeveelheden regen gaat vallen. 'Goed om te zien dat het hoogheemraadschap er bovenop zit, snel handelt en kan handelen.'

Weinig overlast

Rijneveld is een laaggelegen gebied met veel kwekerijen en woningen. Met enige regelmaat is het de voorbije jaren nodig gebleken dat noodpompen na flinke stortbuien ingezet moesten worden om het waterpeil te verlagen. Gerritsen zegt dat er geen meldingen zijn binnengekomen van ondergelopen kwekerijen en huizen.

In tegensteling tot andere plekken in Nederland valt de overlast in de regio Alphen aan den Rijn, voor zover bekend, mee na de regen- en onweersbuien van woensdagavond en -nacht.


Onweer boven Alphen aan den Rijn in de nacht van woensdag op donderdag (foto: Studio Alphen)