Advies aan Hoge Raad: politie deels aansprakelijk schietdrama De Ridderhof

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De politie moet gedeeltelijk aansprakelijk worden gehouden voor het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. Dat adviseert de procureur-generaal aan de Hoge Raad.

Vorig jaar oordeelde het gerechtshof dat de politie deels aansprakelijk is voor de daden van Tristan van der Vlis. De schutter kreeg ten onrechte een wapenvergunning van de politie. Waar de politie zegt dat de wapenwet misbruik - en dus het Ridderhofdrama - niet kan voorkomen, stelt het gerechtshof dat als je een wapenvergunning verstrekt aan iemand met psychische problemen, dat de kans op misbruik groot is. En het ligt voor de hand, aldus het gerechtshof, dat er bij eventueel misbruik doden en/of gewonden vallen.

De politie is het niet eens met die visie van het gerechtshof en tekende cassatie aan. Vooruitlopend op de gerechtelijke uitspraak van de Hoge Raad brengt de procureur-generaal een onafhankelijk advies uit. Het finale oordeel van de Hoge Raad volgt op 6 september.

Lees ook: Gerechtshof: politie gedeeltelijk aansprakelijk voor schietdrama Ridderhof