OM wil vrijspraak voor Hazerswoudse vrienden die zes keer steken

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Al langere tijd hadden drie vrienden uit Hazerswoude-Rijndijk onenigheid met de 17-jarige Danco de G. uit Koudekerk aan den Rijn. Maar een ruzie om een meisje zorgde ervoor dat het echt uit de hand liep: De G. werd zes keer gestoken. Toch eiste de officier van justitie donderdag in de Haagse rechtbank geen straf tegen de drie uit Hazerswoude-Rijndijk. Er zou sprake zijn geweest van noodweer exces, een soort psychische overmacht. Tegen de gestoken De G., die zelf ook een van de jongens terug stak, werd wél een straf geëist. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Tweelingbroers Sebastiaan en Matheos G. (19) waren op 17 december thuis met twee vrienden toen De G. ineens op de stoep stond aan de Mozartlaan. Die laatstgenoemde had ruzie met de jongens die op bezoek waren bij de broers. Een meisje zou de reden zijn geweest dat De G. als een razende tekeer ging. 'Hij bonkte op de voordeur en schreeuwde dat we open moesten doen', zei Sebastiaan G. 'Toen we dat niet deden stond hij met een baksteen bij de achterruit.'

Eén van de vrienden vluchtte naar boven en verstopte zich met zijn handen over zijn oren in de ouderlijke slaapkamer. De andere drie pakten een mes uit de keukenla. 'We wilden hem afschrikken zodat hij niet binnen zou komen', vertelde Matheos G. Maar dat weerhield De G. er niet van om de voordeur in te trappen.

Zes keer gestoken en klaplong

Volgens de jongens begon hij in de gang gelijk met slaan. Dat was voor hun 18-jarige vriend Teun M. het moment om het vleesmes dat hij vasthield te gebruiken. M. zou de tiener uit Koudekerk in zijn armen, been, borst en bil hebben gestoken. In totaal zes keer. Toen M. het mes liet vallen, pakte De G. het op en stak de 18-jarige in zijn rug. M. liep daardoor een klaplong op.

De zaken van de feitelijke stekers werden woensdag achter gesloten deuren behandeld, omdat deze twee minderjarig waren tijdens het incident. De 19-jarige tweelingbroers, wiens zaken wél openbaar werden behandeld, ontkenden zelf messen te hebben gebruikt. Ze zouden de 17-jarige Koudekerker alleen hebben geslagen en geschopt. 'Het was mijn huis. Ik zag geen uitweg. Het was zelfverdediging', zei Sebastiaan G. 'Ik heb heel veel spijt. Ik heb niet gestoken, maar we hadden het anders aan moeten pakken.'

'Angst en spanning bouwden zich op'

De officier van justitie vond dat de tieners behoorlijk ver gingen, maar ze vond de reactie van hen ook enigszins begrijpelijk. 'De angst en spanning bouwden zich op. De G. heeft met geweld de woning betreden. De jongens waren bang en wilden zich weren met messen.' Volgens de aanklaagster was er sprake van een bijzondere vorm van noodweer en daarom wil ze geen veroordeling.

Ook de advocaten van de drie jongens uit Hazerswoude-Rijndijk willen dat hun cliënten vrijuit gaan. 'De kans was heel groot dat De G. een mes bij zich zou hebben. Hij had de vrienden al eerder bedreigd via social media. En later stond hij als een dolle stier voor de deur', pleitte een van hen.

Werkstraf en voorwaardelijke jeugddetentie

Tegen de 17-jarige Danco uit Koudekerk eiste de aanklaagster dus wel een straf: een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden. De jongen stond naast het neersteken van Teun M. ook terecht voor een ander geweldsincident. Hij zou in december 2019 op de W.M. Offringalaan in Alphen aan den Rijn twee personen tegen hun hoofd en rug hebben geslagen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.